Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija određenih vrsta hrane i pića pomaže organizmu da se oslobodi štetnih materija u organizmu.
Ovo su tri glavna začina koji mogu da „pročiste” vaš organizam.
Kurkuma
Istraživanja su pokazala da ova biljna vrsta iz porodice đumbira poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledica pušenja ili života u zagađenoj sredini. Pored toga, sprečava bolesti respiratornog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za kari i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i razne zdrave smutije. Da biste uživali u antiinflamatornim prednostima kurkume, pomešajte je sa malo crnog bibera.
Beli luk
Beli luk daje ukus mnogim jelima, a najlekovitija ima kada se jede sirov. Međutim, imajte na umu da se velike količine belog luka ne preporučuju osobama sa stomačnim tegobama i problemima sa varenjem. Njemu se pripisuju mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom antikancerogenog i antiinflamatornog dejstva koja suzbija gljivice i određene viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije respiratornog trakta, a mnoga istraživanja su pokazala da je efikasan pomagač u čišćenju pluća pušača, ali i bivših korisnika duvanskih proizvoda.
Đumbir
Đumbir takođe ima mnoga lekovita svojstva. Jača imunitet, poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, smanjuje upalne procese u organizmu i uklanja toksine iz pluća i ostatka organizma, zbog čega se preporučuje pušačima. Iako ovaj gomoljasti koren sa aromom limuna potiče iz jugoistočne Azije, poslednjih godina je sve prisutniji na našem tržištu. Od njega se najčešće pravi čaj ili dodaje u zdrava pića, a može se koristiti i kao začin za slana i slatka jela. Đumbir je veoma moćan. Ne treba jesti više od parčeta đumbira veličine oko dva centimetra dnevno. Ako niste sigurni u tačnu dozu, obratite se lekaru ili nutricionisti.
Deset namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorevanje kalorija
Preuzmite android aplikaciju.