Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три зачина која могу да очисте ваш организам

Бројна истраживања су показала да конзумација одређених врста хране и пића помаже организму да се ослободи штетних материја у организму.
Фото: Pixabay/monicore

Ово су три главна зачина који могу да „прочисте” ваш организам.

Куркума

Истраживања су показала да ова биљна врста из породице ђумбира побољшава чишћење плућа од штетних материја као последица пушења или живота у загађеној средини. Поред тога, спречава болести респираторног система. Куркума се традиционално користи за кари и друга индијска јела, припрему златног млека и разне здраве смутије. Да бисте уживали у антиинфламаторним предностима куркуме, помешајте је са мало црног бибера.

Бели лук

Бели лук даје укус многим јелима, а најлековитија има када се једе сиров. Међутим, имајте на уму да се велике количине белог лука не препоручују особама са стомачним тегобама и проблемима са варењем. Њему се приписују многа лековита својства. Називају га природним антибиотиком, средством за одчепљивање дисајних путева, моћном биљком антиканцерогеног и антиинфламаторног дејства која сузбија гљивице и одређене вирусе. Садржи алицин који уништава инфекције респираторног тракта, а многа истраживања су показала да је ефикасан помагач у чишћењу плућа пушача, али и бивших корисника дуванских производа.

Ђумбир

Ђумбир такође има многа лековита својства. Јача имунитет, побољшава варење, смањује надимање, смањује упалне процесе у организму и уклања токсине из плућа и остатка организма, због чега се препоручује пушачима. Иако овај гомољасти корен са аромом лимуна потиче из југоисточне Азије, последњих година је све присутнији на нашем тржишту. Од њега се најчешће прави чај или додаје у здрава пића, а може се користити и као зачин за слана и слатка јела. Ђумбир је веома моћан. Не треба јести више од парчета ђумбира величине око два центиметра дневно. Ако нисте сигурни у тачну дозу, обратите се лекару или нутриционисти.

Deset namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorevanje kalorija

Преузмите андроид апликацију.