За не тако мали број људи се може рећи да су зависни од шећера.
И не само што се шећери уносе конзумирањем колача, чоколада и других слаткиша, већ су шећери присутни у многим производима за које никада не бисте рекли да се у њима налазе.
Ако обратите пажњу и почнете да читате декларације, видећете колико су шећери присутни у производима попут парадајз сока за кување, готовим супама, зачинима за додатак јелима…
И обзиром да смо окружени шећером, уносимо га што свесно што несвесном, може се рећи да временом постајемо зависни од истог.
Здравствене и естетске последице су неминовне уколико се не стане на пут претераној конзумацији шећера. Нудимо вам пар савета нутрициониста како да олакшате себи процес „одвикавања“ од шећера.
Спремајте јела сами
Само уколико сами спремате оброке код куће моћи ћете да знате шта користите и шта конзумирате. У храни из ресторана или киоска брзе хране, а поготово куповним готовим јелима не знате које додатке садрже.
Такође, ако сами припремате оброке код куће можете заобићи пржења у дубоком уљу, те користити рерну за печење као алтернативу пржењу и обезбедити себи још здравији оброк.
Пробајте за почетак бар неколико дана недељно да скувате нешто сами. Избаците конзервирану храну, ароматизоване воде, готове чорбе и супе, јер су оне препуне нездравих арома и шећера.
Нека воће буде ваш савезник
У процесу одвикавања од шећера могу вам много помоћи природни шећери из воћа и поврћа.
Банана, малине, јагоде, крушке и друго воће које волите додато у на пример овсану кашу обогатиће јој укус, а истовремено ћете задовољити потребу вашег организма за слатким.
Исто тако, бундева или слатки кромпир су савршени у процесу одвикакања од шећера. Зато размислите да их уведете у исхрану. Истовремено ћете у тело унети неопходна влакна, те ћете дуже остати сити.
Водите рачуна када је кандирано воће у питању. Оно такође у себи садржи много рафинисаних шећера, па се из тог разлога концентришите на унос свежег воћа и поврћа.
Унесите довољно здравих масти и протеина
Нека здраве масти и протеини буду заступљени у вашем главном оброку. За варење протеина и масти је потребно више времена, те ћете тако дуже бити сити.
Ручак треба да буде нутритивно богат, те га обогатите протеинима из пилетине, рибе, али и махунарки. Маслиново уље, орашасти плодови, семенке попут сунцокрета и лана су фантастични извори здравих масти.
Вечера треба да је мање обимна, али исто тако треба да садржи протеине или здраве масти и салату. Добро би било да вам последњи оброк буде до 19 часова, а овако нутритивно богата вечера ће вам обезбедити ситост до јутра.
Преузмите андроид апликацију.