Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три савета како да смањите унос шећера

За не тако мали број људи се може рећи да су зависни од шећера.
Фото: Pexels/Henry Mathieusain

И не само што се шећери уносе конзумирањем колача, чоколада и других слаткиша, већ су шећери присутни у многим производима за које никада не бисте рекли да се у њима налазе.

Ако обратите пажњу и почнете да читате декларације, видећете колико су шећери присутни у производима попут парадајз сока за кување, готовим супама, зачинима за додатак јелима…

И обзиром да смо окружени шећером, уносимо га што свесно што несвесном, може се рећи да временом постајемо зависни од истог.

Здравствене и естетске последице су неминовне уколико се не стане на пут претераној конзумацији шећера. Нудимо вам пар савета нутрициониста како да олакшате себи процес „одвикавања“ од шећера.

Спремајте јела сами
Фото: Unsplash/Alyson mcphee

Само уколико сами спремате оброке код куће моћи ћете да знате шта користите и шта конзумирате. У храни из ресторана или киоска брзе хране, а поготово куповним готовим јелима не знате које додатке садрже.

Такође, ако сами припремате оброке код куће можете заобићи пржења у дубоком уљу, те користити рерну за печење као алтернативу пржењу и обезбедити себи још здравији оброк.

Пробајте за почетак бар неколико дана недељно да скувате нешто сами. Избаците конзервирану храну, ароматизоване воде, готове чорбе и супе, јер су оне препуне нездравих арома и шећера.

Нека воће буде ваш савезник

У процесу одвикавања од шећера могу вам много помоћи природни шећери из воћа и поврћа.

Фото: Unsplash/Jonas Kakaroto

Банана, малине, јагоде, крушке и друго воће које волите додато у на пример овсану кашу обогатиће јој укус, а истовремено ћете задовољити потребу вашег организма за слатким.

Исто тако, бундева или слатки кромпир су савршени у процесу одвикакања од шећера. Зато размислите да их уведете у исхрану. Истовремено ћете у тело унети неопходна влакна, те ћете дуже остати сити.

Водите рачуна када је кандирано воће у питању. Оно такође у себи садржи много рафинисаних шећера, па се из тог разлога концентришите на унос свежег воћа и поврћа.

Унесите довољно здравих масти и протеина
Фото: Unsplash/Fahrad Ibrahimzade

Нека здраве масти и протеини буду заступљени у вашем главном оброку. За варење протеина и масти је потребно више времена, те ћете тако дуже бити сити.

Ручак треба да буде нутритивно богат, те га обогатите протеинима из пилетине, рибе, али и махунарки. Маслиново уље, орашасти плодови, семенке попут сунцокрета и лана су фантастични извори здравих масти.

Вечера треба да је мање обимна, али исто тако треба да садржи протеине или здраве масти и салату. Добро би било да вам последњи оброк буде до 19 часова, а овако нутритивно богата вечера ће вам обезбедити ситост до јутра.

Četiri namirnice koje često jedemo, a sadrže previše šećera

Преузмите андроид апликацију.