Početna > Život i stil
Život i stil

Tri razloga da uvrstite amarant u ishranu: Zaboravljena žitarica koja je blagodat za zdravlje

Svakodnevno konzumiranje kaše od amaranta tokom mesec dana može pozitivno da utiče na imuni sistem i da pospeši gubitak masnih naslaga.
Foto: Unsplash/SAra Maximoff

Amarant ili štir na našim prostorima nije popularan poput pšenice ili ovsa, ali kaša od ove žitarice koja je najpre zaboravljena, a onda iz nekog razloga smatrana korovom, ima niz prednosti za naše zdravlje.

Semenke amaranta izgledom donekle podsećaju na sočivo, a uz to ne sadrže gluten, pa su idealne za osobe koje su intolerantne na ovaj protein.

Imaju protivupalno dejstvo, ubrzavaju zarastanje rana, aktiviraju mikrofloru u crevima i mogu da ublaže zapaljenske procese u jetri i žučnoj kesi.

Ukoliko svakog dana mesec dana zaredom jedete kašu od amaranta, ojačaćete imunitet, obezbediti bolje raspoloženje, poboljšati stanje zglobova i izgled kose, a ujedno i pospešiti proces mršavljenja.

Semenke ove žitarice sadrže triptofan, metionin i lizin, amino-kiseline koje normalizuju rad srca, obezbeđuju sintezu hormona, obnavljaju kožu i potpomažu rad jetre.

Ukoliko do sada niste uključili amarant u ishranu, nutricionisti podsećaju da bi to svakako trebalo da učinite.

1. Čuva srce i krvne sudove

Semenke amaranta sadrže magnezijum, holin i vitamin E, zbog čega su dobre u borbi protiv lošeg holesterola, pozitivno utiču na elastičnost krvnih sudova i pomažu u održavanju optimalnih vrednosti krvnog pritiska.

2. Lako se vari

Zbog izostanka glutena, amarant se ne lepi za zidove creva i ne izaziva osećaj težine posle obroka.

Foto: Unsplash/Pierre Bamin
3. Dugo drži sitost

Ujedno, semenke ove žitarice sadrže veliku količinu proteina i vlakana koji su u takvom balansu da dugo drže sitost.

Kako da pripremite kašu od amaranta?

Amarant se sprema isto kao i proso – na trećinu šolje ovog blagotvornog zrna ide šolja vode. Pre kuvanja obavezno isperite amarant hladnom vodom.

Sipajte vodu u šerpicu, pa kada proključa, dodajte amarant i kuvajte od deset do 15 minuta. Posudu obavezno poklopite kako bi topao vazduh cirkulisao između poklopca i kaše.

Po želji, amarant možete da zasladite medom ili, pak, da ga posolite – u zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan doručak. Možete, takođe, kašu praviti i sa mlekom umesto sa vodom, i dodati sveže i/ili suvo voće, kao i cimet.

Evo za šta je dobar kivi

Preuzmite android aplikaciju.