Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три намирнице које могу трајати заувек

Сви знамо да производи имају рок трајања, али постоје и они који се могу без проблема чувати годинама.
Фото: Pixabay/reverent

Ово може бити занимљиво, посебно имајући у виду препоруку владе да увек има десетодневне залихе хране у случају катастрофе. Барем у малим становима, где су станари суочени са чињеницом да у замрзивачу и фрижидеру нема места за велике залихе. Овде су предност производи који се могу добро чувати и не морају се хладити или замрзавати.

Ови производи укључују и пиринач.

Није битно да ли је у питању басмати пиринач, дивљи пиринач, јасмин или пудинг од пиринча – скоро све врсте пиринча трају заувек. Изузетак је смеђи пиринач, који се због садржаја масти брже квари од осталих врста пиринча. У основи, пиринач треба чувати на сувом месту и по могућности у херметички затвореној посуди. Тада се може без проблема дуго чувати у остави или кухињским ормарићима. Заиста практична храна која се може комбиновати са многим јелима.

Ништа мање практична за складиштење није слатка храна коју је на почетку рата у Украјини такође погодила несташица.

Мед

Ако се правилно складишти, може трајати вековима.  Истраживачи су већ пронашли мед у древним египатским гробницама који је „још могао да се конзумира после 3.000 година.

Тајна вечног рока трајања меда је у пчелињаку. Пчеле производе активне састојке који инхибирају раст клица у кошници. Супстанце познате као „инхибини“ такође се налазе у меду и кључ су дуговечности.

Ово је још један разлог зашто се каже да мед има лековита својства повезана са инфекцијама грипа. Неки додаци исхрани као што су прополис или матични млеч могу се наћи у апотекама, али њихова ефикасност није клинички доказана. Али чињеница је да се мед – све док се држи у мраку и није контаминиран – може заувек чувати као храна.

Међутим, у чаши не сме бити страних предмета, као што су мрвице хлеба или остаци путера. Мед временом може да потамни и изгуби арому и типичан слаткаст укус, али се и даље може конзумирати и када се кристализује.

Уз пиринач можете користити и махунарке које су на трећем месту међу вечним намирницама.

Осушени пасуљ, сочиво или грашак могу се чувати на хладном месту заштићеном од светлости до 30 година или чак дуже.

Махунарке дугују свој дуги рок трајања својој способности да преживе без воде. А где је суво, клице се не осећају пријатно, као што сви знамо.

Махунарке се стога могу без оклевања користити у кухињи дуго након истека рока трајања. Али као потрошач, морате имати на уму да дуги рок трајања важи само за махунарке са љуском – огуљене махунарке трају само око шест месеци. Иначе, махунарке се сматрају веома здравим због влакана која садрже.

Такође су веома заситни и могу се користити на много начина у кухињи.

Najbolji i najgori načini za čuvanje hrane u frižideru i zamrzivaču: Zaboravite na kutije od sladoleda

Преузмите андроид апликацију.