Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три чаше чаја дневно смањују сало на стомаку и чисте од токсина, резултати видљиви брзо

Чај који има 10 пута више антиоксиданата од обичног зеленог чаја, а који се користи у јапанским чајним церемонијама, могао би да постане ваш нови еликсир за мршављење који ће вам помоћи да очистите своје тело од токсина, убрзате метаболизам и ослободите се сала.
Фото: Pexels/Pixabay

Овај зелени чај у праху откривен је у Кини током династије Танг и донели су га у Јапан будистички монаси. Тај чај им је помогао да боље медитирају, а како је време пролазило, чај је постајао све популарнији. Током протеклих 1000 година, matchа чај је постао саставни део јапанске културе. У чадо церемонији се користе две врсте matchа чаја: Koischa (густа) и Usucha (танка).

У овој церемонији, домаћин припрема matchа чај користећи традиционалну методу мешања чаја бамбусовом метлицом. Производња матцхе је оно што је чини посебним. Најквалитетније биљке матцха зеленог чаја узгајају се у јапанској провинцији Уји.

Тамо су стабла чаја засенчена бамбусом, па само 20 одсто сунца допире до биљака. Такав поступак помаже у повец́ању нивоа хлорофила у листовима. Листови се затим беру, паре, суше и мељу у камен да би се добио matchа чај.

Постоји неколико бенефита овог чаја:

-Садржи мало калорија
-Богат антиоксидансима
-Убрзава метаболизам
-Сагорева масти
-Балансира ниво шећера у крви
-Смањује стрес
-Обезбеђује енергију
-Смањује холестерол
-Помаже у детоксикацији

Колико шољица треба попити?

Три шоље матцха чаја дневно се сматра безбедним за губитак тежине. С обзиром да 1 шоља матцха чаја садржи 70 грама кофеина (1 шоља кафе садржи 100 г кофеина), препоручује се да се не претерује са количином чаја.

Поређење matchа и обичног зеленог чаја

Нормално је да се појавом нове врсте чаја запитате да ли је тај чај заиста бољи или је то само неки маркетиншки трик. Као што је поменуто, матцха садржи 10 пута више антиоксиданата од зеленог чаја и одличног је укуса. Међутим, зелени чај је такође веома здрав и користан. Можете пити оба чаја, али можете постићи брже резултате са матцха чајем.

Последице

Ако конзумирате више од 5 шољица матцха чаја дневно, можете осетити неке нежељене ефекте, као што су мучнина, затвор, анксиозност, несаница, главобоља, дијареја и жгаравица.

Ко би то требало да избегава

Труднице и деца треба да избегавају ову врсту чаја. И свако треба да разговара са својим лекаром пре него што почне да пије матцха чај за мршављење.

Da li dodatni slobodni dani mogu da pomognu u oslobađanju od stresa?

Преузмите андроид апликацију.