Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли додатни слободни дани могу да помогну у ослобађању од стреса?

Широм света компаније додају спонтане слободне дане запосленима који су изгорели од прекомерног рада током пандемије. Могу ли ови празници помоћи?
Фото: Pixabay/12019

Oвог пролећа компанија Џејмса Турбивила објавила је да је додала два нова дуга викенда у календар.

Турбивил, који ради у медицинској компанији у држави Џорџији, каже да управа на његовом послу често шаље анкете како би пратила психо-физичко стање радника. Након процене одговора, каже Турбивил, „рекли су, знате шта, ово је била велика, тешка година. Желимо да будемо сигурни да не вршимо превише притиска и стреса на наше тимове. Дајмо им неколико додатних „велнес данa“. Компанија је изабрала два петка – један у априлу и један у јулу – као додатне слободне дане за цело особље.

Последњих месеци мноштво предузећа, и великих и малих, предузело је сличне акције, нудећи запосленима дане „бриге о себи“ поврх редовно плаћеног слободног времена. У априлу се ЛинкедИн угасио на недељу дана, дајући готово свима од својих 16 000 глобалних запослених по пет слободних дана. Од прошлог лета, Гугл је радницима дао два импровизована плаћена одмора. А још у новембру 2020. године, Рајан Вуерц, извршни директор апликације за враћање готовине Дош, почео је да даје запосленима импровизоване дуге викенде. Вол Стрит Журнал је известио: „Понегде четвртком, током састанака свих запослених, господин Вуерц сада изненађује компанију вестима да је следећи дан„ Дан Доша “, када није дозвољен никакав рад.

Фото:Pixabay/Pexels
То је нов приступ суочавању са више од годину дана опорезивања, рада на даљину усред пандемије, посебно, јер запослени требају политику рада која подржава ментално и емоционално здравље, можда више него икад.

И многи запослени, попут Турбивила, слободно време дочекују раширених руку. Али, колико год добронамерни били, ови приступи можда неће ићи довољно далеко; један дан – или чак недељу дана – одсуства са посла вероватно само по себи није довољно да заустави дуготрајно сагоревање радника изнутра и реши проблеме прекомерног рада. Ови дани не морају нужно једнако да помажу свим запосленима.

Ипак, ове смернице могу помоћи – а можда чак и створити преседан за будућност која се више фокусира на велнес страну живота.

Kakvi su nam hormoni, takvi smo i mi

Преузмите андроид апликацију.