Почетна > Бизнис
Бизнис

Трговина малином по рекордној цени

Мада је у нашој земљи остварена рекордна цена од 400 динара по килограму, произвођачима у Војводини недавно је нуђено и 470 за килограм тог воћа.
Фото: Unsplash/rofostan

У главним производним регионима берба малина углавном је завршена, а тамо где се приводи крају у току је борба за куповину сваког килограма тог воћа из Србије.

Малина је ове године са 400 динара по килограму у откупу остварила историјски рекорд, али ни то није крај. Како је објавио портал “Агросервис плус”, цена овогодишњег рода у сталном је порасту, а недавно је произвођачима из Војводине нуђено чак 470 динара за то воће.

“По овој цени биће исплаћене малине произвођачима у Војводини, иако имају полку, сорту малине слабијег квалитета“, наводи се на том порталу.

Засади под малином ове године у Војводини нису већи од 700 хектара, јер су многи воћари у околини Куле и Врбаса у међувремену уништили своје малињаке незадовољни ценом. Наглашава се и да извозници из Србије, истина незванично, верују да ће последња откупна цена за малину у Србији ове године бити и 500 динара по килограму.

Александар Лепосавић, један од највећих домаћих стручњака за воћарство каже да је велика потражња у свету за малином и да су сви наши конкуренти ове године имали мање приносе.

Очекује да ће род у нашој земљи ове године достићи максимално 50 000 тона. Пољска је, објашњава, такође имала прилично лошу годину у малинарству и не могу да очекују више од 55 000 тона. Због тога покушавају да у Републици Српској, Молдавији и Србији дођу до одређених количина.

Молдавија која производи до 1 500 тона, и што је до сада продавала Русији, ове године малину испоручује искључиво Пољацима, а цена у откупу за њихове произвођаче је свега два евра.

У Бугарској је откупна цена 2,5 евра, док је малина у БиХ имала релативно добру цену, али укупна количина у овој земљи неће бити већа од 5 000 тона.

„Ми и Пољаци смо и даље најбољи са произведеним количинама“ напомиње Лепосавић.

 

О недостатку берача шљива ове године у Србији прочитајте овде.

Преузмите андроид апликацију.