Почетна > Бизнис
Бизнис

И ове године недостатак берача шљива

Дневнице нису мале, али се ради ударнички, од седам до 17 сати, сваког дана, осим када је црвени метео аларм или када пада киша.
Фото: Unsplash/waldemarbrandt67w

Траже се радници за резање засада и брање шљива, у селу Чумић код Крагујевца познатом по воћарској производњи, у околини Тополе, Чачка и околних села. Стан и храна обезбеђени. Дневница до 3 000 динара, што је око 70 000 динара у просеку за око месец дана рада.

Управо тако изгледају огласне стране ових дана, али и вапаји појединих произвођача шљива који тврде да им се често дешава да сезонски радници усред бербе напусте терен, јер немају снаге да издрже темпо и услове рада који су често тешки, због великих врућина.

Њихов највећи проблем је што не могу да нађу квалификоване раднике, а посебно резаче воћа, којих иначе нема довољно. Уз то, и пандемија им је помало помрсила конце.

Произвођач Горан Мијаиловић, некадашњи председник Удружења воћара у Чумићу, наглашава да је већ хроничан проблем то што домаћинства која се баве гајењем шљиве немају добре раднике резаче.

“Има их, али недовољно. Када је реч о берачима њих је такође мало. Мада, ове године и није толико страшно, јер је род шљиве подбацио. Тај проблем решава се тако што нека домаћинства имају сталне раднике, али често и сви чланови породице морају да раде у воћњаку. Пошто берба траје током јула и у августу, принуђени су да узимају одморе за бербу, зову пријатеље и комшије у помоћ“, набраја Мијаиловић.

Наглашава да дневице нису мале, око 3 000 динара, али да се ради ударнички, од седам до 17 сати, сваког дана, осим када је црвени метео аларм или када пада киша.

У његовом крају, надомак Крагујевца, махом се гаји шљива, а у многим деловима Шумадије, овогодишњи род знатно је мањи него лане. Највише се гаје чачанска лепотица и стенлејке, али те сорте нису овог лета родиле у свом пуном капацитету.

Да би солидно живели, узгајивачи кажу да је потребно да откупна цена шљиве буде између 70 и 80 динара, посебно зато што је род лошији, али је она ове године ипак 55 динара по килограму.

 

Преузмите андроид апликацију.