Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тренинг ујутру или увече за боље резултате? Одговор лежи у науци

Сигурно желите да знате када ће ваш тренинг бити ефикаснији.
Фото: Pexels/Kate Trifo

Уколико вежбате редовно, вероватно сте размишљали да ли је боље да тренирате ујутру или увече? Или сте можда тип вежбача који једноставно не могу да вежбају у једном делу дана? И да ли је то уопште битно? Вероватно сте слушали разне квазистручњаке који вам на тренинзима или са ТВ екрана поручују једно или друго.

Због тога је време да се вратимо науци.

Као што већина зна, постоји такозвани 24-часовни циркадијални ритам код свакога од нас. Свака ћелија у нашем телу има свој молекуларни сат који се усаглашава са оним већим биолошким сатом који координише све процесе у нашем телу.

Овај интерни ритам је предвидлив, али на њега могу утицати циклуси дана и ноћи, али и други фактори као што су време када идемо на спавање и у које време се хранимо.

Нова студија је показала да исти тренинг који урадимо ујутру и увече може да има врло различит ефекат на наше тело. Ова студија је рађена на животињском моделу.

Коришћени су здрави лабораторијски мишеви и праћене су промене у ћелијама и експресији гена у зависности од тога да ли су они трчали ујутру или увече, на малим тракама за трчање које су направљене за ову прилику.

На основу ове студије, има смисла да верујемо да ће јутарње трчање у већој мери ангажовати потрошњу масти, док вечерње трчање доприноси бољој контроли нивоа шећера у крви.

Наравно, све ове студије се морају поновити и на људима, у оној мери у којој је то могуће, а како је цео експеримент изгледао и до каквих се закључака дошло

Zašto muškarci preuveličavaju broj seksualnih partnera, a žene umanjuju?

Преузмите андроид апликацију.