Тржиште Србије је у току актуелног поста добро снабдевено и домаћом и увозном рибом. Познаваоци прилика у овом сектору очекују да би до Божића у рибарницама требало да буду довољне количине шарана који се традиционално највише конзумира.
Тек после празника могло би поново доћи до несташица, али не као ранијих година, јер се и риба мање купује.
Према речима Крума Анастасова, директора рибњака „Капетански рит” из Кањиже и председника Групације за рибарство, производња шарана је на истом нивоу или испод прошлогодишње. Ипак значајне количине се увозе из неколико земаља у окружењу, које су чланице Европске уније, попут Мађарске, Хрватске и Бугарске.
„Квалитет рибе коју ми производимо сигурно је најбољи у Европи. Храни се контролисаном храном, а по по резултатима испитивања Института за технологију меса сви параметри попут пестицида, тешких метала, антибиотика су много нижи него што је дозвољено“ каже Анастасов.
Он објашњава да би требало учинити све да опстане домаће рибарство, јер Србија има велику традицију у производњи шарана. Препоручујемо потрошачима да бирају домаћег шарана, због квалитета.
Према стању у рибарницама, понуда је одлична и када је реч о морској и слатководној риби. Ипак, савет купцима је да пре него што се одлуче провере на декларације где је риба произведена, да ли је претходно замрзавана, како би били сигурни.
Недавно је ветеринарска инспекција најавила да ће због повећаног промета свеже и смрзнуте рибе, спроводити ванредне контроле продаје у свим регистрованим објектима за време божићног поста.
„Током контроле, ветеринарски инспектори ће проверавати потврде о набавци рибе, следљивост, декларације, начин руковања рибом, као и температурни режим складиштења“ саопштили су из Министарства пољопривреде. У плану је и да се контролише рок употребе и да се риба узоркује и шаље у овлашћене лабораторије.
Преузмите андроид апликацију.