Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Трагом карловачких винарија, а у сусрет „Грожђебалу“: Погледајте како изгледају неке од најпознатијих карловачких винарија (ФОТО/ВИДЕО)

Једна од најпопуларнијих манифестација са ових крајева је свакако „Грожђебал“ који се овог викенда одржава у Сремским Карловцима.

У сусрет „празнику“ који слави винаре, грожђе, бербу и вино одлучили смо да се упознамо са карловачким винарима и осетимо како је то бити у царству произоводње најпознатијих вина у Србији.

Занимљив је податак да у Сремским Карловцима постоји преко 15 винарија. Није лако издвојити неке од њих, али овај пут смо имали прилику да се дружимо са три веома познате карловачке винарије – „Бајило“, „Ђурђић“ и „Винум“.

Власници и особље  су нам љубазно отворили врата свог имања и увели нас у причу о историјиту винарије, вину, бренду, али су нам такође, онако у пролазу, пријатељски, изрекли и који користан савет.

Фото: Винарија Ђурђић/Градске инфо

Није сваки савет био баш искључиво за вино, неки су били и животни, али свакако да је томе „кумовало“ добро вино и добра атмосфера.

Треба имати на уму да је вино, напитак стар хиљадама година и да је његова историја прављења и испијања веома богата. Можда не можемо постати стручњаци, али основне ствари није лоше знати, попут тога која вина пијемо, какве сорте постоје, уз какву храну се она служе, какве винске чаше користимо и са ким га пијемо.

Фото: Винарија Винум/Градске инфо

Захвални смо винаријама „Бајило“, „Ђурђић“ и „Винум“ на гостопримству. Уколико и ви имате жељу да се нађете у оваквом амбијенту и пробате неке од њихових најбољих производа можете то урадити сваког радног дана, као и викендом.

Фото: Винарија Бајило/Градске инфо

За почетак је довољно да се наредне три вечери појавите на Тргу Бранка Радичевића у Сремским Карловцима и прилика за то ће вам се сама указати.

Grožđebal u Sremskim Karlovcima – tradicija duga skoro sto godina

Преузмите андроид апликацију.