Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Грожђебал у Сремским Карловцима – традиција дуга скоро сто година

Грожђебал је традиционална манифестација која се одржава у Сремским Карловаца. Манифестација је посвећена вину, виноградарству, берби грожђа и култна је како у Новом Саду, тако и у његовој околини.
Фото: Градске инфо

Сремски Карловци су познати по својој богатој историји, велелепним здањима, Карловачкој гимназији, али и берби грожђа. Наиме, Грожђебал је манифестација са дугом традицијом постојања, од скоро 100 година трајања.

Грожђебал у Сремским Карловцима

Грожђебал у Сремским Карловцима датира још од 1930. године. Како је овај крај богат виноградима, одувек је важио за место које је центар винског дешавања – где се може присести и попити чаша доброг грожђаног напитка и обићи неке од најпознатијих винарија у Србији.

Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић

Те 1930. године у складу са традиционалном бербом грожђа, становници града су одлучили да овој радњи придају мало формалнији и свечанији облик. С обзиром да је ово једно од карактеристичних и честих радњи, где свака кућа има у својој кухињи добро локално вино, али и где је то облик заједничког рада и повезаности међу локалцима, ова свечаност прерасла је временом у манифестацију.

Годинама уназад, током 93 године формалнијег и свечанијег прослављања карловачких виноградара и бербе грожђа, манифестација се усавршила и обогатила свој репертор. Народна свеченост је постала део тродневне прославе, коју чине штандови са локалним винаријама, фолклорни и концертни наступи, дечје радионице, поворке, представе и изложбе.

Препознатљиво добар укус и дегустација напитка „Бермет“
Фото: Градске инфо

Бермет је познато, јединствено вино из Сремских Карловаца које је надалеко чувено по свом укусу. Немогуће је задесети се у Сремским Карловцима и не попити ово чувено вино.

Слаткасто, ароматизовано вино, пре свега направљено од квалитетних сорти грожђа са фрушкогорских винограда, представља праву рекламу овог краја и Фрушке горе.

Јединствен у винском свету, препознаје се као квалитетан бренд и међу произвођачима, али и међу грађанима.

Сматра се да су овај напитак прво изумили калуђери са околних Фрушкогорских манастира, а потом усавршили и други произвођачи вина.

Поред бермета, а у славу Карловачке бербе грожђа, можете наздравити и са другим врстама вина, попут Шардонеа, Розе, Совињон Блана…итд.

Фото: Градске инфо
Овогодишњи Грожђебал најављује добар викенд

Овогодишњи Грожђебал у Сремским Карловцима почиње управо у петак, 22. септембра и траје до недеље, 24. септембра. У току ова три дана најављује се добра забава и велика посећеност.

Сматра се да 60.000 туриста посети Сремске Карловце за време прославе бербе грожђа, прослављајући истовремено и почетак новог годишњег доба.

Долазак хладнијих дана и завршетак свих пољопривредних послова је нешто што се радо прославља. С тога не треба пропустити викенд пред нама јер се на Грожђебалу најављује, поред доброг вина, и пуно добре забаве.

Концерти познатих естрадних уметника попут певачице Ане Бекуте, Иване Петерс, бенда Ван Гог, извођача Александра Јосифовског и Ђорђа Давида, употпуниће и дневна дешавања попут дечјих поворки, представа, аниматора, фолклорних наступа и другога.

Све информације о програму овогодишњег Грожђебала можете пронаћи на сајту: https://karlovci.org.rs/karlovacka-berba-grozdja-2/

И не заборавите, ред је да наздравите за овај одговоран посао и придате на част виноградарима за њихов труд и рад.

Фото: Градске инфо

Berba grožđa je omiljena jesenja aktivnost – Gde sve možete otići na „Grožđebal“ u blizini Novog Sada?

Преузмите андроид апликацију.