Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Берба грожђа je омиљена јесења активност – Где све можете отићи на „Грожђебал“ у близини Новог Сада?

Јесен се увелико приближила и са одласком врелих дана тражи се адекватна забава. Како се од септембра организује низ догађаја, један од њих ипак је неизоставан, а то је берба грожђа.
Фото: Градске инфо
Грожђе симболише плодност и свечаност,  с тига би се могло рећи да и манифестација „Грожђебал“ има исти карактер. Њени посетиоци посебно наглашавају добро вино и забаву који мештани одређеног места у коме се одиграва „Грожђебал“ доносе.

Погледајте где све у наредном периоду, а да је околина Новог Сада можете уживати у Грожђебалу:

1.  Сремски Карловци
Фото: Градске инфо

Једна од најпознатијих манифестација за Новосађане јесте свакако „Грожђебал“ у Сремским Карловцима. Ова манифестација од великог је значаја за саме Сремске Карловце, али и за читаву Србију. Прави уживаоци вина ово неће пропустити јер се на манифестацији налазе неки од најпознатијих карловачких винских кућа. Пробати бермет, најпознатије вино из Сремских Карловаца је под обавезно, а поред тога, на тезгама можете пронаћи још добрих укуса, разне хране, али и забаве.

У овој тродневној чувеној манифестацији обавезна је музика, тако да се сваке године посетиоци забављају уз добре ритмове неких од најпознатијих српских извођача.  Ове године „Грожђебал“ у Сремским Карловцима се одиграва од 29. септембра до 01. октобра, а Новосађанима је ово удаљено свега 15-ак минута вожње аутомобилом.


2. Вршац

Вршац је поред Сремских Карловаца још једно познато место по добром вину. Вршачки виногради доносе многе добре врсте грожђа од којих се после праве најукусније винске сорте. Ова манифестација за становнике Вршца датира више од једног века, а посебно се за тај викенд припремају његови становници.

Иако је Вршац удаљен од Новог Сада чак два сата, за Новосађане вреди да изгубе толико времена јер је ово са разлогом најпосећенија манифестација.

Наиме док сте на „Грожђебал“ у Вршцу, имате прилику да „путем вина“ дословно, обиђете вршачке винограде и чувене вршачке винске куће.

Ове године „Грожђебал“ у Вршцу почиње 14. септембра, а завршава 17. септембра. Поред доброг вина, најављује се одличан програм попут концерта Здравка Чолића, Сергеја Ћетковића, маскенбал, карневал, итд.

Фото: Unsplash/Zbynek Burival

3.  Топола
Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Уколико вас не мрзи да зарад доброг вина пређете који километар више, онда је Топола топла препорука. Наиме ово место познато је по томе што окупља најбоље произвођаче вина. Иако није позната као манифестација „Грожђебал“, већ „Опленачка берба„, ова манифестација слави грожђе, виноградаре и јесен.

Како се ове године манифестација одржава у право јесење време, од 06. до 08. октобра идеално би било да се провозате до Тополе, пробате неке од најукуснијих вина и уживате у природи и јесењим бојама. Поред вина, програм манифестације је додатно обогаћен изложбама, фолклорним и певачким наступима, као и концертима.

Од Новог Сада до Тополе потребно је два сатa вожње аутомобилом.


Баноштор је место чији „дани вина“ су управо завршени. Ове године манифестација посвећена вину трајала је током суботе и недеље, 02. и 03. септембра, а на њој су изложене неке од најпознатијих фрушкогорских сорти вина. Новосађани који уживају да испробавају различите укусе, од белих до црних сорти, били су у прилици да за свега нешто више од пола сата уживају у добрим укусима вина и хране, али и погледу на Дунав и Фрушку гору.


Sve tajne Fruške gore: Vidikovci sa pogledom koji očarava (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.