Почетна > Србија
Србија

„Тоза Марковић“ из Кикинде на путу опоравка

Фабрика црепа и плочица „Тоза Марковић“ из Кикинде после више од 15 година посртања и пропадања стабилизовала је пословање и повратила поверење купаца и пословних партнера из Србије, али и у 10 земаља у иностранству у које извози своје производе.
Фото: Pixabay

Упркос наслеђеним дуговима старог, неодговорног и проблематичног руководства то предузеће које је једина државна и највећа фабрика црепа у Србији, послује стабилно и редовно финансира све своје обавезе.

У последњих 12 месеци произведена је роба вредна 2,5 милијарди динара и инвестирано 1,2 милиона евра у нове погоне, што је више него у протеклих 10 година.

За само 12 месеци отплаћено је 190 милиона старих дугова по разним основама, и редовно измирено 1.401.498.258 динара обавеза према држави, радницима, локалној самоуправи и добављачима.

„Тоза Марковић“ редовно плаћа и порез на имовину, а од пореза и доприноса на зараде за 550 радника у државни буџет је уплаћено готово 200 милиона динара.

У руководству кажу и да је дошло до раста плата, па је тако од јуна прошле године укупно на име нето зарада исплаћено 325 милиона динара.

У првих шест месеци 2022. године, продато је скоро четири милиона комада црепа више од планираних 12 и по милиона комада.

Расте, кажу, и продаја плочица. У првој половини ове године продато је нешто мање од 300 хиљада квадратних метара, а целе 2021. укупно је продато 354 хиљаде квадратних метара плочица. План је да се до краја године прода милион квадрата.

„Овај резултат значајног опоравка фабрике која храни 550 породица запослених радника, и породице из више десетина фирми, наших добављача с територије Кикинде, био је могућ захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и његовом залагању за развој српске економије, као и руководству општине Кикинда и Покрајинској влади“, рекао је генерални директор „Тозе“ Бранислав Бандић.

У менаџменту истичу да је најважније то да је у развој производње инвестирано готово 141 милион динара, односно око 1,2 милиона евра.

Купљена је нова линија за покретање производње плочица великог формата, 60×60, први пут у историји фабрике.

Производња ће почети до краја јула.

„Сигма“ с партнерима из Египта оснива заједничку компанију

Преузмите андроид апликацију.