Почетна > Србија
Србија

Тендер за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода

Град Београд и Европска инвестициона банка (ЕИБ) поново су расписали тендер за фабрику за пречишћавање отпадних вода „Крњача“, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић гостујући на ТВ Прва.
Фото: WikimediaCommons/Kristian Bjornard from Baltimore

”На претходном тендеру није поднета ниједна пријава иако је 38 домаћих и европских компанија откупило документацију. Извођачи су се бојали да због рата у Украјини и раста цена грађевинског материјала и радне снаге започну посао који је требало да траје 30 месеци, а на коме је било дозвољено само 10 одсто повећања цене. Сада су ЕИБ и град Београд променили ову одредбу у складу са новом европском праксом у кризи и одлукама града Београда. Заинтересовани понуђачи могу да доставе пријаве до 2. августа, а тендер се спроводи на основу уговора који је је Град Београд закључио са Европском инвестиционом банком за реализацију канализације на левој обали Дунава”, објаснио је Весић.

Тендер обухвата пројектовање и изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода у Крњачи, са планираним проширењем капацитета у будућности, саопштено је из градске управе.

У фабрици ће се одвијати сви процеси неопходни за постизање биолошки исправних стандарда за испуштање пречишћених вода у Дунав.

”То значи да више ниједна кап отпадних из канализације на левој обали Дунава, која се такође гради, неће одлазити у Дунав ако није биолошки третирана тако да не загађује животну средину”, рекао је Весић.

Он је истакао да је ”Град Београд у претходном периоду изградио више од седам километара секундарне канализационе мреже у Блоку браће Марић у насељу Крњача. У току је изградња канализационе црпне станице “Крњача 2“, кроз коју ће се потискивати отпадне воде на путу ка постројењу за пречишћавање.

Такође, у току је и изградња око пет километара секундарне канализационе мреже за део насеља Крњача, у МЗ Дунавски венац на подручју око улица Јовице Васиљевића и Грге Андријановића”, навео је Весић.

Истакао је и да је у току ”тендер града Београда и Европске инвестиционе банке за изградњу 80 километара канализације на подручју насеља Крњача, са колекторима у Зрењанинском путу, Борчи и Котежу и са реконструкцијом постојећих канализационих црпних станица чиме ће бити изграђена канализација на највећем делу леве обале Дунава”.

Рекао је да ће Европска унија подржати изградњу канализације новчаним грантом и да очекује да тај уговор буде потписан до краја године.

”Хвала Европској унији на одлуци да новац уложи у изаградњу канализације на левој обали Дунава и да тако нама омогући да део новца који смо планирали за изградњу канализације искористимо за друге пројекте. Ми очекујемо сличну подршку Европске уније за изградњу фабрике за прераду отпадних вода у Батајници са секундарном канализацијом у деловима Земуна и Сурчину”, рекао је заменик градоначелника.

Danas počinje letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi

Преузмите андроид апликацију.