Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Тело шаље сигнале упозорења: Шест знакова да конзумирате превише шећера

Шећер се не налази само у слаткој храни.
Фото: Pexels/Pixabay

С времена на време, свима се јави жеља за неким слаткишем. Повремено и умерено конзумирање ове намирнице не представља проблем, али ретки су они који успевају да се исконтролишу. Често се не зауставимо на коцкици чоколаде, док додатни проблем представљају многи производи које купујемо у супермаркетима, за које не бисмо на први поглед рекли да садрже шећер. Али, нажалост он се може наћи свуда – у кечапу, преливима за салату, сосевима, па чак и у супама из кесице.

За газирана пића већ је познато да садрже велике количине шећера – само једна лименка овог пића може садржати чак девет коцкица шећера!

Нутрициониста Џес Хилард за часопис „Тхе Сун“ објаснио је које сигнале тело шаље када се „предозирамо“ овом не тако здравом намирницом.

1. Повећан апетит

Наш организам брзо вари и апсорбује шећер, што доводи до наглог скока нивоа шећера у крви и појачава жудњу за слаткишима:

– Ако понекад поједете слатку ужину, то неће штети организму. Али, ако конзумирате превише шећера, осетићете појачану глад и жудњу за храном – објашњава др Џес. Додао је да шећер такође подстиче производњу хормона глади и појачава жељу да поједемо више слаткиша.

2. Честе промене расположења

Нагли скок и пад шећера у крви може веома утицати и на хормоне који су задужени за за расположење, чинећи да се осећамо безвољно и уморно:

– То такође може да погорша симптоме анксиозности, јер пад нивоа шећера у крви доводи до нервозе – упозорио је др Хилард.

3. Промена нивоа енергије

– Упркос томе што спавате седам или осам сати ноћу, енергија ће наставити да опада ако не обратите пажњу на исхрану и наставите са прекомерним уносом шећера. Шећер може негативно да утиче на мотивацију да обављате свакодневне задатке. Такође, прекомерни унос шећера може да утиче на то да се осећате демотивисано и неиспуњено – испричао је нутрициониста.

4. Промене на кожи

Претеран унос шећера може се одразити и на кожу:

– Уколико имате проблема са бубуљицама или акнама, то може да буде индикација да смањите унос шећера. Глукоза која се налази у већини грицкалица игра важну улогу у изгледу коже. Суштински, конзумирање превише шећера подиже ниво инсулина у организму, што може довести до тога да кожа производи превише масти – наглашава доктор Хилард.

5. Стоматолошки проблеми

– Зуби претварају шећер у киселину која нагриза зубну глеђ и може да доведе до лошег даха, као и до каријеса. Понекад, претерана конзумација шећера може да резултује болешћу десни – наводи Хилард.

6. Проблеми са цревима

– Уколико сте претерали са уносом шећера, можда ћете осетити неке непријатне симптоме као што су грчеви и/или бол у стомаку – објаснио је Хилард, па додао:

– Шећер иритира црева и може да уништи добре бактерије које се налазе у цревима. Често је кривац прерађена храна, јер људи често немају свест да су управо кроз прерађену храну унели велику количину шећера у организам.

Šta boja koju stalno nosite govori o vama? Ona može otkriti dominantne crte vaše ličnosti

Преузмите андроид апликацију.