Ovaj tart će zadovoljiti kriterijume i najizbirljivijih ljubitelja slatkiša.
U ovaj recept ide 400 g maka, ali ako imate plići kalup ili manjeg prečnika od standardnog, prilagodite količinu nadeva.
Sastojci:
Za testo:
400 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat vanile u prahu
2 žumanceta
3 kašike ulja
1 kašika milerama
prašak za pecivo
Za nadev:
400 g maka
1 konzerva kondenzovanog mleka
rebro crne čokolade
30 g seckanog lešnika
10 g suvog grožđa
4-5 kašike ruma
bourbon vanila
Priprema:
1. Suvo grožđe potopite u rum. Maslac penasto umutite pa mu dodajte šećer, žumanca, mileram i prstohvat vanile i sve dobro sedinite. Pomešajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smesu, pa varjačom sve sjedinite. Treba vam desetak minuta da umesite testo, nikako ne više od toga jer treba da bude prhko, mrvičasto i da se raspada u rukama. Sjedinite ga u jednu loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata.
2. Mak, natopljeno grožđe i lešnike pomešajte s kondenzovanim mlekom, dodajte bourbon vanilu i izlomljenu čokoladu.
3. Šaku testa ostavite sa strane, a ostatak rukama razvucite i rastanjite u dubljem kalupu za tart. Ako vam se učini da je suvo i da se raspada, ne brinite – na dobrom ste putu. Kada prekrijete dno i rubove kalupa, izlijte po njemu pripremljeni nadev. Ostatak testa narendajte ili rukama razmrvite po filu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Preuzmite android aplikaciju.