Tapioka je vrsta skroba koja se dobija iz korena biljke „Manihot esculent“.
Za ishranu se može dobiti u obliku praha, pahuljica i granula.
Tapioka je lako svarljiva, a pre konzumiranja je potrebno zagrejati.
Najčešće se koristi za pripremu pudinga i krema jer tople tečnosti poput vode, mleka i sokova pretvara u želatinastu masu. Zrna tapioke su posebno interesantna u pripremi pudinga – potapaju se nekoliko sati u baznoj tečnosti i onda se sve kuva dok smesa ne postane bistra, a uz razne dodatke i zaslađivače se pretvara u zanimljiv i lagan desert.
Čokoladni puding sa tapiokom:
Sastojci:
- 4 kašike kuglica tapioke
- 1 decilitra vode
- 1,5 šolje mleka
- 1 kašičica kakaa
- 1 kašika javorovog sirupa
- 2 kašike kompota od višanja
Ostavite kuglice tapioke da stoje u vodi dva sata. Stavite da se kuvaju u mleku i dodajte kakao razmućen u dve kašike vode. Kuvajte dvadeset minuta. Isključite vatru i dodajte javorov sirup. Dobro promešajte i poređajte u činije. Ostavite da se ohladi. Ukrasite kompotom od višanja i uživajte u savršenoj strukturi ovog specijalnog pudinga.
Najstarija žena na svetu svakodnevno je jela ovu popularnu poslasticu
Preuzmite android aplikaciju.