Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

„Тамбурица фест“ на јединствен начин представљен у Турској

„Тамбурица фест“ је на јединствен начин представљен у Турској, на свечаном отварању „Балкан панорама филм фестивала“ у Измиру.
Фото: PrtSc/Tamburica FEST Novi Sad/Facebook

Уводно вече осме по реду смотре документарног филма, „Балкан панорама филм фестивал“, који се одржава у турском граду Измир, по свему је протекло у знаку нашег „Тамбурица феста“.

На церемонији свечаног отварања фестивала, на којем ће до 28. маја бити приказано 27 документарних филмских остварења аутора балканских земаља, целовечерњим концертом се представио новосадски женски тамбурашки оркестар „Ла банда“ са широким репертоаром, између осталог и песама на турском језику, и разгалио љубитеље филма.

Јован Пејчић и Јована Царић, представници „Тамбурица феста“ су промовисали светски фестивал тамбурашке музике који ће ове године од 18. до 21. августа у Новом Саду, „Европској престоници културе 2022“, обележити јубилеј, 15 година.

Фото: Тамбурица фест
Такође, приказан је и део дугометражног документарног филма о тамбурици „Зауставите Дунав и сказаљке старе“, редитеља Салија Салинија, професора режије на Институту за филм у Измиру и директора „Балкан панорама филм фестивала“.

Тај филм, посвећен јубилеју „Тамбурица феста“, биће премијерно приказан у Новом Саду у време фестивала.

Истом приликом је Зоран Марковић, амбасадор Србије у Турској, уручио на поклон инструмент тамбурицу Ахмету Мизбаху Демикрану, министру културе и туризма Турске, а Јован Пејчић је такође инструменте, традиционалне ручне израде, предао на поклон Тунку Сојеру и Ерхану Килику, градоначелницима Измира и Буце.

Фото: Тамбурица фест

Zašto treba da posetite porodični festival Fruškogorska vila?

Преузмите андроид апликацију.