Почетна > Србија
Србија

Тамара Вучић уручила дигитални мамограф Дому здравља у Сокобањи

Супруга председника Србије Тамара Вучић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић уручиле су данас савремени дигитални мамограф Дому здравља у Сокобањи.
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Дигитални мамограф са минималним зрачењем је набављен из средстава РФЗО и омогућиће грађанкама Сокобање да прегледе обављају у свом граду, јер су до сад за овакве врсте прегледа морале да иду у Алексинац.

Тамара Вучић је истакла да се набавком овог мамографа Сокобања нашла на све дужој листи места у којима је овај апарат обезбеђен.

Навела је да је набавка ових апарата важна, јер је код жена рак дојке најчешћи узрок смртности од свих малигних обољења.

„Морамо радити на раној дијагностици, јер од 4.500 жена којима се на годишњем нивоу дијагностикује рак дојке, нажалост у просеку 1.700 изгуби ову најзначајнију битку“, рекла је она.

Подсетила је да су обезбеђени савремени апарати и лекови за рак дојке о трошку државе и апеловала на све жене да обавезно иду на редовне прегледе.

„Имамо одговорност према себи, али имамо одговорност и према својој деци, родитељима, супружницима и према свим људима које волимо и који воле нас“, рекла је Тамара Вучић и позвала даме да охрабрују и подсећају једна другу да обављају прегледе и анализе.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић истакла је да је овај мамограф набављен у пакету највеће набавке савремене дијагностичке опреме у историји Србије, коју је покренуо председник Србије Александар Вучић у октобру прошле године, у оквиру кога је купљено 18 мамографа, који су већ почели са радом.

Набавке ових мамографа су важне, додаје она, јер је Србија у средњем ризику по обиму обољевања од малигних болести, а на првом месту у Европи по степену умирања од малигних болести.

Навела је да разлог такве статистике укључује и касну дијагностику, односно касно јављање пацијената.

„Присусутво оваквог апарата у Сокобањи ће омогућити женама да се лакше одлучују на долазак на превентивне и контролне прегледе. Резултат тога треба да буде рана дијагностика, рана терапија и самим тим и много боља прогноза, која значи дуг и квалитетнији живот“, истакла је она.

Радојевић Шкодрић је поручила да ће се наставити са улагањима у здравствени кадар и подсетила да су плате доктора од 2012. године до сад порасле за 111 одсто, а плате медицинских сестара 138 одсто.

Председник општине Миодраг Николић је истакао да је ово велики дан за Дом здравља Сокобања и да је ово први пут после непуних 30 година да ова здравствена установа добија нову и савремену опрему.

Објаснио је да је преглед дигиталним мамографом са минималним зрачењем најсавременија метода прегледа која се користи у свету и изразио наду да ће Дом здравља Сокобања моћи да изађе у сусрет и грађанкама околних општина, да обављају прегледе на новом мамографу.

Захвалио се председнику Србије Александру Вучићу, Тамари Вучић и РФЗО-у што су помогли иницијативу у оквиру које је и Сокобања добила нови мамограф.

Током посете Дому здравља, Тамара Вучић и Сања Радојевић Шкодрић обишле су и рендген салу, која је недавно опремљена савременим уређајима.

Догађају је присуствовао и директор Дома здравља Сокобања Славиша Антонијевић.

У Сокобањи је мобилни мамограф последњи пут био пре 13 година.

Дигитални мамограф је одмах почео са радом и прве четири жене ће бити прегледане данас.

Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење. Правовременом дијагностиком и даљим третманом огроман је проценат шансе за спас живота, као и за значајно унапређење квалитета живота оболелих жена.

Vučić: Na male zemlje pritisak je sve veći i uočljiviji, nastavićemo borbu

 

Преузмите андроид апликацију.