Почетна > Србија
Србија

Тамара Вучић: Очување животне средине кључно за целокупно човечанство

 Супруга председника Републике Србије Александра Вучића Тамара Вучић присуствовала је у Њујорку састанку Генералне скупштине Уједињених нација на високом нивоу о улози нултог отпада као трансформативног решења у постизању циљева одрживог развоја.
Фото: Танјуг/Министарство спољних послова

Током обраћања на првом обележавању Међународног дана нултог отпада, којем су, између осталих, присуствовали и Генерални секретар УН Антонио Гутереш и супруга председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана Емине Ердоган,Тамара Вучић је истакла да је питање очувања животне средине једно од кључних за целокупно човечанство.

„Од суштинског значаја је да се призна блиска повезаност између ирационалне потрошње, повећане производње и глобалних изазова. Нула отпада не говори само о смањењу производње отпада, већ је то начин живота и филозофија која изискује солидарности, размену најбољих пракси и координирану акцију свих оних који могу да дају позитиван допринос промени“, рекла је Тамара Вучић, напомињући да је суштина промена у томе да свако од нас почне да мења своје навике.

Тамара Вучић се, такође, осврнула и на све оно што је по питању обновљивих извора енергије и заштите животне средине урађено у Републици Србији, која гаји дугу традицију активизма ради очувања животне средине и која је међу првим земљама у Европи основала националне паркове.

„Да бисмо подржали процес дисања, метафорички говорећи, учинили смо значајна стремљења ка обновљивој енергији, изградњом највећег ветропарка на Западном Балкану, пре 4 године. Као кандидат за чланство у ЕУ, Србија је усвојила ЕУ Зелену агенду за Западни Балкан. Такође, Влада је покренула иницијативе за смањење отпада и промовисање одрживих пракси, попут смањења пластичне амбалаже и усвајања циркуларних пословних модела. Посебно смо посвећени едукацији најмлађих, јер они су наша будућност. Овде смо да бисмо трансформисали Земљу у боље место за све нас, зато хајде да удружимо снаге и урадимо следеће – смањимо, поново користимо и рециклирамо“, рекла је Тамара Вучић.

Она се посебно захвалила првој дами Турске Емине Ердоган на неуморној посвећености питању очувања животне средине и залагању за промовисање концепта нултог отпада.
Након обраћања, Тамара Вучић је присуствовала изложби посвећеној управо доприносу који је прва дама Републике Турске Емине Ердоган дала развоју пројекта о нултом отпаду, не само у оквиру граница своје земље, већ и на глобалном нивоу.

Пројекат о нултом отпаду покренут је пре пет година под покровитељством супруге турског председника, са циљем борбе против климатских промена кроз превенцију локалног отпада, успостављање система одвајања и рециклирање отпада од стране општина, развој иновативних пројеката у којима се отпад поново користи, као и успостављање система заснованог на предвиђању пре него што отпад настане.
Поред овог пројекта, Емине Ердоган је 2017. године покренула Резолуцију о иницијативи за нулти отпад, која је усвојена у Уједињеним нацијама и након које је 30. март проглашен Међународним даном нултог отпада.

Након завршене изложбе, Тамара Вучић се уписала у књигу жалости поводом разорног земљотреса који је однео десетине хиљада живота у југоисточном делу Турске.

Deonica Novi Beograd – Surčin: Završni radovi, pred otvaranje

Преузмите андроид апликацију.