Почетна > Свет
Свет

СЗО: Откривање порекла ковид-19 морални и научни императив

Откривање порекла ковода-19 представља морални и научни императив и све хипотезе морају бити истражене, изјавио је генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус.
FOTO: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File

Он је на Твитеру написао да разумевање порекла ковида-19 представља научни императив, јер ће помоћи да се спрече нова избијања, али и морални императив због милиона људи који су преминули од те болести и оних који су живи.

Тедрос се огласио поводом обележавања три године од када је СЗО први пут употребила реч пандемија за глобалну епидемију ковида-19, пренео је Ројтерс.

Тим предвођен СЗО је 2021. године провео је седмице у кинеском Вухану и околини, где су пријављени први случајеви инфицирања људи корона вирусом.

У заједничком извештају наведено је да је вирус вероватно пренет са слепих мишева на људе преко неке друге животиње, али да су потребна даља истраживања.

Кина је, међутим, рекла да даље посете нису потребне.

СЗО је након тога основала научну саветодавну групу за опасне патогене, али још није донет ниједан закључак о томе како је пандемија почела, због тога што, како се наводи, недостају кључни подаци, подсећа британска агенција.

Вол стрит журнал је објавио да је једна америчка агенција проценила да је пандемију вероватно изазвало ненамерно цурење из једне кинеске лабораторије.

Званични Пекинг је демантовао ту процену.

Zapadna obala: Izraelska vojska ubila tri naoružana palestinska napadača

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке