Početna > Biznis
Biznis

Svinjetina u Nemačkoj postaje deficitarna roba

Stručnjaci strahuju da će Nemačka posle energetske krize skliznuti i u prehrambenu i da će meso u trgovine ubuduće dolaziti iz Španije. Nemačka, jedan od najznačajnijih svetskih izvoznika svinjskog mesa, trpi ogromne gubitke u ovom sektoru i pitanje je do kada će uspeti da zadrži ovu poziciju.
Foto: Unsplash/MarWincester

Do sredine novembra zaklano je 8,4 odsto svinja manje, a trend pada se nastavlja, piše portal „Agrarhojt”. Dirk Kockler, iz poljoprivredno-trgovinske grupacije „Agravis”, izjavio je da se tržište priprema za pad na oko 550.000 klanja nedeljno, što je 250.000 manje nego do sada. Između 2010. i 2020. taj je broj dostizao više od jedan milion na nedeljnom nivou. Kako se navodi, pad na oko pola miliona klanja prepolovio bi proizvodnju u roku od nekoliko godina.

Mnogi farmeri u Nemačkoj odustali su u poslednje vreme od ovog posla, neki su prezaduženi, drugi zbog rastućih troškova proizvodnje ne vide budućnost za nemačko svinjarstvo, upozorio je Hubert Keliger, član odbora Udruženja industrije mesa. Meso će stoga postati deficitarna roba, a na policama trgovina neće biti domaćih proizvoda, komentariše. Ističe se da je populacija ovih životinja prošle godine pala na najniži nivo u poslednjih 25 godina, a ove godine se očekuje pad za još 10 posto.

Trenutno, tamošnje klanice rade u jednoj smeni, a kao primer kakvo je stanje na tržištu, još od prošle godine, navodi se poslovanje najvećeg nemačkog proizvođača. Kompanija „Tenis grupa” zabeležila je pad prodaje u 2021. od oko 800 miliona evra, na 6,2 milijarde evra.

Za ovakvo stanje okrivljuje se tamošnja politika, a stručnjaci strahuju da će Nemačka posle energetske krize skliznuti i u prehrambenu i da će meso u trgovine ubuduće dolaziti iz Španije.

Strahuje se i da je cilj da se oslabi stočarstvo, a ishrana nemačkih potrošača usmeri na biljne proizvode. Kako se navodi, od nemačkog ministra poljoprivrede traži se zaštita lanca snabdevanja.

Nemačka, međutim, nije jedina država čiji stočari trpe posledice krize. U gotovo svim članicama EU beleži se pad stočnog fonda. Prema podacima Privredne komore Srbije, našem tržištu potrebno je oko pet miliona svinja, a imamo ih nešto više od dva miliona. U sektoru za stočarstvo smatraju da ovakvu situaciju u Evropi treba iskoristiti za osnaživanje domaćeg svinjarstva i pad zavisnosti od uvoza jer se nedostajuće količine nabavljaju s drugih tržišta.

Udruženje Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije nedavno je, posle sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, saopštilo da je jedan od dogovora koji je postignut kontrola uvoza svinjskog mesa.

Beč investira u solarnu energiju

Preuzmite android aplikaciju.