Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Светски позната виолинисткиња Ирина Мурезану наступиће у Новом Саду на виолини вредној 450.000 евра

После успешних концерата у „Коларцу” у Београду и Македонској филхармонији у Скопљу, путујући омнибус македонског камерног оркестра „Профундис” и светски позната виолинисткиња Ирина Мурезану најављују новосадској публици следећи концертни спектакл.
Фото: промо

Ирина Мурезану ће удружити снаге са македонским камерним оркестром Профундис, којим руководи цењена маестра Ђурђица Дашић, како би направили музички спектакл који се не пропушта. Заједно ће вас повести на путовање кроз очаравајуће композиције Бенџамина Бритена „Варијације на тему Френка Бриџа” и „Румунска рапсодија” бр.1 за соло виолину и гудачки оркестар Ж. Енескуа као и популарна „Четири годишња доба” А. Вивалди и А. Пијацола.

Ирина Мурезану је име синоним за музички сјај. Њени наступи красили су престижна места широм света, чиме је заслужила место међу најславнијим виолинистима нашег времена. Она осваја срца публике и критике својим узбудљивим, елегантним и искреним извођењима класичног, романтичног и модерног репертоара. Бостон Глобе ју је хвалио као „не само виртуозну, већ и уметницу“, а Лос Анђелес тајмс је написао да њена „музичка бриљантност, топљиви лиризам и живописна концепција чине наступ Ирине Мурезану посебно вредним дивљења“. Свира на виолини „Ђузепе Рока” вредној 450.000 евра и лауреат је и добитник велике награде на Виолинистичким такмичењима Монтреал Интернатионал, Васхингтон Интернатионал, Про Мусицис Интернатионал и награде краљице Елизабете II.

„Довести Ирину Мурезану у Нови Сад је права част. Њена виртуозност и страст према виолини су без премца, а са нашим камерним оркестром Профундис одушевљени смо што стварамо музичко искуство које ц́е дирнути срца новосадске публике. Концерт је прослава универзалног језика музике и позивамо све да нам се придруже на овој незаборавној вечери“, рекла је Ђурђица Дашић, уметнички руководилац и диригент камерног оркестра „Профундис“.

Концертни спектакл биће одржан 23. септембра (субота) са почетком у 20 часова, у Новосадској синагоги. Улазнице, по цени од 1200 динара, продају се преко продајне мреже GigsTix-а.
Фото: промо

О КАМЕРНОМ ОРКЕСТРУ „ПРОФУНДИС” (МК):

Камерни оркестар „Профундис” је уметнички ансамбл који постоји четири године и чији су циљеви промоција квалитета и јединствености израза са посебним акцентом на оригиналност у извођењу свих концерата. Његови чланови су неки од најистакнутијих македонских инструменталиста који су део два професионална оркестра у РСМ, Националне опере и балета и Македонске филхармоније.

Један је од најбрже растућих оркестара у региону са наступима на престижним манифестацијама као што су Охридско лето, Раванелијус, „Котор арт“ и многе друге. Наступали су заједно са реномираним светским музичарима као што су Ирина Мурезану, Јован Богосављевић, Огњен Поповић, Драган Ђорђевић Сузуки, Антонио ди Стефано и многи други.

О ИРИНИ МУРЕЗАНУ (САД/РО):

Румунска виолинисткиња Ирина Мурезану освојила је срца публике и критике својим узбудљивим, елегантним и искреним извођењем класичног, романтичног и модерног репертоара. Бостон Глоб ју је хвалио као „не само виртуозну, већ и уметницу“, а Лос Анђелес тајмс је писао да њена „музичка бриљантност, топљени лиризам и живописна концепција чине наступ Ирине Мурезану посебно вредним дивљења“, док је часопис Страд назвао наступ на Carnegie/Veil Hall као „првокласни рецитал“.

Наступи Ирине Мурезану се често наводе као неки од најбољих перформанса класичне музике од стране Бостон Глоба, а њен рецитал у серији Emerging Artists је проглашен једним од 10 најбољих музичких догађаја од стране часописа ТАБ.

Свира виолину вредну 450.000 евра и лауреат је и добитник велике награде на Виолинистичким такмичењима Монтреал Интернационал, Вашингтон Интернационал, Про Мјузик Интернационал и награде краљице Елизабете II.

Početak nove sezone u Hali 2 uz Mileta Kekina

 

Преузмите андроид апликацију.