Почетна > Свет
Свет

Светски океан у 2022. години најтоплији у историји мерења?

У 2022. години Светски океан је био најтоплији у историји мерења, наводи се у најновијој студији Националне администрације за океане и атмосферу САД и додаје да то показује огроман утицај емисија штетних гасова које производи људска активност на климу, пише Гардијан.
океан
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Наводи се да се више од 90 одсто свих штетних емисија гасова који узрокују ефекат стаклене баште апсорбује у океанима.

У студији се наводи да су океани апсорбовали око 10 зетаџула више топлоте 2022. него 2021. године, што је еквивалентно да свака особа на Земљи користи 40 фенова за косу свакодневно.

Истраживање је обухватило и мерење салинитета, који заједно са температуром одређује густину воде и витални је покретач циркулације океана. Показало се да је индекс варијабилности салинитета достигао рекордно висок ниво 2022. године и показао континуирано појачавање глобалног хидролошког циклуса.

„Због загревања океана и временске прилике постају екстремније, а то има огромне последице на цео свет“, изјавио је један од чланова истраживачког тима професор Џон Абрамс.

Други члан истраживачког тима, професор Мајкл Ман додао је да топлији океани повећавају вероватноћу „екстремних временских прилика“ и интензивнијих урагана.

„Прошле године смо могли да видимо последице овог загревања у Европи, Аустралији, а сада их видимо на западној обали САД“, закључио је Ман.

Поуздана мерења температуре океана су започела 1940. године, али вероватно је да су океани сада најтоплији у последњих 1.000 година, а темпо раста температуре океана је бржи неко икад у последњих 2.000 година.

Температуре површине мора имају велики утицај на временске прилике у свету – топлији океани помажу у побољшању екстремног времена, што доводи до интензивнијих урагана и тајфуна и више влаге у ваздуху, а што утиче на интензивније кише и поплаве.

Светски океан, светско море или глобални океан међусобно је повезани систем океанских вода Земље који сачињава пет океана: Пацифик, Атлантик, Индијски океан, Северни ледени океан и Јужни океан.

Prošla godina druga najtoplija u istoriji Evrope

Преузмите андроид апликацију.