Почетна > Свет
Свет

Прошла година друга најтоплија у историји Европе

Европа је 2022. доживела другу најтоплију годину у историји, а климатске промене изазвале су екстремне услове који су смањили приносе усева, пресушили реке и довели до хиљада мртвих, саопштили су данас научници Европске службе за климатске промене Коперникус (Ц3С).
европа
Фото: Танјуг/ J. Пап

Они су саопштили и да је 2022. била пета најтоплија година на свету најмање од 1850. године. Иако подаци Ц3С датирају најраније из 1950, преноси Ројтерс.

„Већ доживљавамо разорне последице загрејаног света”, рекла је заменица директора Ц3С Самната Берџес. Која је позвала на хитну акцију за смањење емисије угљен-диоксида и прилагођавање промењеној клими.

Прошло лето било је најтоплије у Европи до сада. Снажни топлотни таласи изазвали су око 20.000 смртних случајева више него што је уобичајено у неким земљама Европе, укључујући Француску, Немачку, Шпанију у Британију.

У комбинацији са недостатком кише, врућине су изазвале широко распрострањену сушу, а низак водостај успорио је транспорт дуж реке Рајне, док је недостатак кише утицао на производњу хидроенергије и смањио приносе кукуруза и соје, преноси Ројтерс.

Kina uvela protivmere za putnike iz Japana i Južne Koreje

 

 

Преузмите андроид апликацију.