Почетна > Свет
Свет

Кина увела противмере за путнике из Јапана и Јужне Кореје

Кинеска амбасада у Сеулу саопштила је данас да је суспендовала издавање виза за посетиоце из Јужне Кореје, а исту одлуку Пекинг је донео и за путнике из Јапана, што је противмера за државе које држављанима Кине уводе ограничења због ковида-19.
кина
Фото: Unspalsh/L.Filipe C.Sousa

Амбасада ће политику прилагодити „дискриминаторним ограничењима уласка” у Јужну Кореје грађанима Кине. Наводи се у саопштењу кинеске амбасаде у Сеулу, преноси Ројтерс.

Противмере Кине уследиле су дан након што је министар спољних послова Цеин Ганг изразио забринутост због ограничења. У телефонском разговору са јужнокорејским колегом Парк Ђином, саопштило је кинеско министарство спољних послова.

Председник Јужне Кореје Јун Сук-јол изјавио је у понедељак да граничне мере земље треба да се стриктно фокусирају на безбедност јужнокорејских грађана.

Кина је такође обуставила издавање виза јапанским путницима. Саопштило је данас неколико извора из туристичке индустрије, након што је Пекинг запретио да ће предузети контрамере против Јапана. Као и неких других земаља због строжих ограничења уласка путницима из Кине због короне, преноси Кјодо.

Након што је Пекинг у недељу поново отворио своје границе и одустао од карантинских мера, Јапан је додатно пооштрио граничне контроле за путнике из континенталне Кине и Макаа, захтевајућии доказ о негативном тесту на ковид-19 пре поласка због пораста случајева у суседној земљи.

Putnički autobusi prešli granicu Rusije i Kine prvi put od 2020. godine

 

Преузмите андроид апликацију.