Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Светски дан борбе против беснила

Светски дан борбе против беснила је прилика да се подсетимо да су свака животиња или човек заражени вирусом беснила осуђени на смрт. То је и данас болест против које нема лека. Зато је од велике важности вакцинација домаћих животиња, нарочито кућних љубимаца сваке године. О беснилу и његовој превенцији, за Радио Нови Сад говорио је директор Научног института за ветеринарству у Новом Саду др Сава Лазић.
Фото: PrtSc

„Према подацима СЗО помиње се нека цифра од 10 хиљада људи који годишње умре од беснила. Нажалост, болест је неизлечива и након заразе се фатално завршава. Заразна је, и опасна, преноси се пљувачком оболеле односно инфициране животиње“ рекао је Лазић.

Врло је специфична болест код лисица. Она, каже наш саговорник, уколико се зарази од беснила, промени своју ћуд, постаје мирнија, умиљата, буквално уђе у домаћинство односно у двориште, па се тако дешава да често деца страдају јер јој приђу да је помазе а она обично реагује уједом.

Међутим, развојем терапетурских средстава, у случају и када се то раније дешавало, захваљујући антирабичној заштити која се спроводи у Пастеровом заводу у Новом Саду, успело се спречити да се не појаве симптоми болести.

Уколико се појаве симптоми, неминовна је смрт.

Захваљујући вакцинацији дивљих животиња која се спроводи два пута годишње, број дивљих животиња је сведен на минимум.

Обележен дан знаковног језика у Новом Саду

 

Преузмите андроид апликацију.