Почетна > Свет
Свет

Светска банка обезбеђује 30 милијарди долара за храну

Светска банка је спремна да обезбеди до 30 милијарди долара за борбу против глобалне несташице хране, која је погоршана руским нападом на Украјину, а до сада је исплатила скоро 10 милијарди долара финансијске помоћи обећане Кијеву, рекао је данас извршни директор банке Аксел ван Троценбург.
Фото: Unsplash/thomasble

Он је нагласио „апсолутну потребу за међународном солидарношћу са Украјином, која мора бити дугорочна”, у интервјуу за Ројтерс за време посете Сарајеву.

Ван Троценбург је рекао да је Светска банка почела да пружа подршку Украјини убрзо након руског напада 24. фебруара и да је до сада исплатила близу 10 милијарди долара од 13 милијарди долара помоћи коју је доделила Кијеву.

Он је навео да банка такође подржава Украјинце погођене ратом у земљи и иностранству, као и суседне државе, али и оне земље у развоју ван Европе, које трпе због прекида извоза украјинског жита.

„То је један од разлога зашто је Светска банка спремна да обезбеди до 30 милијарди долара за решавање проблема хране у наредних 12 месеци”, изјавио је Ван Троценбург, преноси Танјуг.

У извештају који су у петак објавили Светска банка, Европска комисија и влада у Кијеву наводи се да је руски напад проузроковао преко 97 милијарди долара директне штете до 1. јуна, те да би обнова Украјине могла да кошта скоро 350 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Prvi Oktoberfest posle pandemije posetilo oko 700.000 ljudi

Преузмите андроид апликацију.