Početna > Novi Sad
Novi Sad Novosadske priče

Svetozare, srpski sine, ti si dika Vojvodine!

O Novi Sade! Koliko si srećan što se za tvoju današnju slobodu neumorno i hrabro borio jedan od najvećih srpskih velikana  – Svetozar Miletić.
Foto: Gradske info

Za ljude poput Miletića, zemaljska kugla predstavlja samo maleni prostor na kome se ima štošta za ispraviti.

Mi smo, eto, imali sreću da prva ozbiljna politička aktivnost jednog od naših najvećih političara bude vezana baš za proglašenje Srpske Vojvodine.

Otuda i nije čudno da baš njegov spomenik stoji ispred Gradske kuće u centru grada i služi kao najlepši ukras Trga slobode.

Zamisao Ivana Meštrovića, autora Miletićevog velelepnog spomenika, bila je da prikaže velikog srpskog političara kako izlazi iz Gradske kuće u kojoj se neumorno branio za naša nacionalna prava.

I zaista, kada god se vraćamo u prošlost i po glavi prebiramo neke značajne datume koji su nas doveli tu gde jesmo, od rođenja Svetozara Miletića pa do danas ne postoji politička epoha u kojoj se nije spominjalo njegovo ime, ako ništa drugo – makar u formi uzora za pravilna politička razmišljanja.

Postavio je najčvršće temelje na kojima srpska politika i dan danas stoji!

Ovde možete pročitati prvi deo teksta o rodoljublju Svetozara Miletića.

Kako se u ono vreme mađarska revolucionarna omladina izborila za svoja prava pred Habzburškim carstvom, a naša osporila, neko je morao da se izbori i za Srbe. U našem slučaju to je bio dvadesetdvogodišnji student u Budimpešti – niko drugi do Miletić!

Svestan srpsko-mađarskog sukoba koji je bio pred našim narodom, iako veoma zelen mladić, zauzeo je stav pravog ratnika i aktivno počeo da učestvuje u političkim debatama koje bi, po njegovom mišljenju, uspele da doprinesu samostalnosti našeg naroda u Vojvodini.

Svoje posebno zalaganje za očuvanje nacionalne svesti iskazao je učestvovanjem na Majskoj skupštini kojom je na posletku i proglašena Srpska Vojvodina.

U daljem toku njegovog života dolazilo je do neprestanog ratovanja Srba i Mađara, borbe za srpski status na teritoriji Vojvodine, ohrabrivanja Srba i isticanjem da smo i mi “građani“.
Foto: Gradske info

Koliko je bio cenjen pokazuje i činjenica da je čak dva puta biran za gradonačelnika Novog Sada, a o značaju nošenja ove titule u ono vreme ne mora se ni govoriti.

Važno je pomenuti da je bio najmlađi, ali i prvi gradonačelnik naše nacionalnosti.

Kako je predstavljao izvesnu pretnju za Habzburšsko carstvo, na mestu gradonačelnika se, oba puta, nije zadržao dugo.

On se, u Gradskoj kući nije šepurio sa intelektualnom elitom među kojom se kretao, već se neumorno borio da se srpski jezik uvede kao službeni jezik i postane “zakonito zvaničan“.

U dva navrata bio je i hapšen samo zato što je ulagao izuzetno veliki trud kako bi Novi Sad postao središte srpstva.

I sami znate da za nas Novosađane kažu da umemo biti prkosni i ponosni. Nije nas vreme učinilo takvim kakvi jesmo, već krv naših predaka koja nam teče kroz vene. O tom prkosu najbolje govori činjenica da je, kada je Miletić po drugi put, dospeo na mesto gradonačelnika sve dopise višim vlastima slao na srpskom jeziku.

Istina je da se mađarska vlada, zapravo, plašila ove političke gromade, te je na sve moguće načine pokušavala da mu preotme moć i poštovanje koje je uživao u narodu, iz ruku.

Ovde možete pročitati drugi deo teksta o rodoljublju Svetozara Miletića.

Pored toga što je bio vrstan političar oštar na jeziku, posedovao je i oštro pero. Zbog toga je pokrenuo srpski politički list “Zastava“ koji je predstavljao radikalno političko krilo Vojvodine.

Kada bismo vam nabrajali šta je sve Svetozar Miletić učinio za Novi Sad, ova priča ne bi imala kraj.

Zbog toga smo posebno ponosni što je svoje velike borbe vojevao u čast naše otadžbine i svakodnevno mu moramo odati počast radi toga. Naš narod mu je, svestan ove činjenice, ispevao mnoge pesme i hvalospeve.

Danas ćemo se, povodom obeležavanja njegove smrti, prisetiti pesme koja mu je spevana u čast.

Slava, slava, slava Srbinu!
Svetozare, srpski sine, ti si dika Vojvodine,
ni brige te, sivi tiću, mi smo s tobom Svetozare Miletiću!
Kad izvesni šalaj kucne čas, zovi samo evo nas!

U prilogu vam ostavljamo link kako biste poslušati kako je zvučala i izvorna verzija himne.

 

 

Goran Vasin: Srpska Vojvodina – od Ideje do Zaveta (prvi deo)

Preuzmite android aplikaciju.