Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Светозаре, српски сине, ти си дика Војводине!

О Нови Саде! Колико си срећан што се за твоју данашњу слободу неуморно и храбро борио један од највећих српских великана  – Светозар Милетић.
Фото: Градске инфо

За људе попут Милетића, земаљска кугла представља само малени простор на коме се има штошта за исправити.

Ми смо, ето, имали срећу да прва озбиљна политичка активност једног од наших највећих политичара буде везана баш за проглашење Српске Војводине.

Отуда и није чудно да баш његов споменик стоји испред Градске куће у центру града и служи као најлепши украс Трга слободе.

Замисао Ивана Мештровића, аутора Милетићевог велелепног споменика, била је да прикаже великог српског политичара како излази из Градске куће у којој се неуморно бранио за наша национална права.

И заиста, када год се враћамо у прошлост и по глави пребирамо неке значајне датуме који су нас довели ту где јесмо, од рођења Светозара Милетића па до данас не постоји политичка епоха у којој се није спомињало његово име, ако ништа друго – макар у форми узора за правилна политичка размишљања.

Поставио је најчвршће темеље на којима српска политика и дан данас стоји!

Овде можете прочитати први део текста о родољубљу Светозара Милетића.

Како се у оно време мађарска револуционарна омладина изборила за своја права пред Хабзбуршким царством, а наша оспорила, неко је морао да се избори и за Србе. У нашем случају то је био двадесетдвогодишњи студент у Будимпешти – нико други до Милетић!

Свестан српско-мађарског сукоба који је био пред нашим народом, иако веома зелен младић, заузео је став правог ратника и активно почео да учествује у политичким дебатама које би, по његовом мишљењу, успеле да допринесу самосталности нашег народа у Војводини.

Своје посебно залагање за очување националне свести исказао је учествовањем на Мајској скупштини којом је на послетку и проглашена Српска Војводина.

У даљем току његовог живота долазило је до непрестаног ратовања Срба и Мађара, борбе за српски статус на територији Војводине, охрабривања Срба и истицањем да смо и ми “грађани“.
Фото: Градске инфо

Колико је био цењен показује и чињеница да је чак два пута биран за градоначелника Новог Сада, а о значају ношења ове титуле у оно време не мора се ни говорити.

Важно је поменути да је био најмлађи, али и први градоначелник наше националности.

Како је представљао извесну претњу за Хабзбуршско царство, на месту градоначелника се, оба пута, није задржао дуго.

Он се, у Градској кући није шепурио са интелектуалном елитом међу којом се кретао, већ се неуморно борио да се српски језик уведе као службени језик и постане “законито званичан“.

У два наврата био је и хапшен само зато што је улагао изузетно велики труд како би Нови Сад постао средиште српства.

И сами знате да за нас Новосађане кажу да умемо бити пркосни и поносни. Није нас време учинило таквим какви јесмо, већ крв наших предака која нам тече кроз вене. О том пркосу најбоље говори чињеница да је, када је Милетић по други пут, доспео на место градоначелника све дописе вишим властима слао на српском језику.

Истина је да се мађарска влада, заправо, плашила ове политичке громаде, те је на све могуће начине покушавала да му преотме моћ и поштовање које је уживао у народу, из руку.

Овде можете прочитати други део текста о родољубљу Светозара Милетића.

Поред тога што је био врстан политичар оштар на језику, поседовао је и оштро перо. Због тога је покренуо српски политички лист “Застава“ који је представљао радикално политичко крило Војводине.

Када бисмо вам набрајали шта је све Светозар Милетић учинио за Нови Сад, ова прича не би имала крај.

Због тога смо посебно поносни што је своје велике борбе војевао у част наше отаџбине и свакодневно му морамо одати почаст ради тога. Наш народ му је, свестан ове чињенице, испевао многе песме и хвалоспеве.

Данас ћемо се, поводом обележавања његове смрти, присетити песме која му је спевана у част.

Слава, слава, слава Србину!
Светозаре, српски сине, ти си дика Војводине,
ни бриге те, сиви тићу, ми смо с тобом Светозаре Милетићу!
Кад извесни шалај куцне час, зови само ево нас!

У прилогу вам остављамо линк како бисте послушати како је звучала и изворна верзија химне.

 

 

Горан Васин: Српска Војводина – од Идеје до Завета (први део)

Преузмите андроид апликацију.