Почетна > Свет
Свет

Свет је упознао робота који се храни отпадом из океана

Велики је колико и просечан путнички кофер.
<img src="machine.jpg" alt="machine cleaning sea">
Фото: PrtSc/IADYS/YouTube

Заштита животне средине је увек актуелна тема, јер загађеност, као све присутнији проблем модерног доба, не само што оставља последице на природу, већ веома штетно делује и на здравље људи. Посебан проблем је отпад који завршава у морима и океанима и тако уништава флору и фауну.

Опште је познато да се велика количина микропластике таложи на морском дну. Најновија рачуница открива да у океане сваке године, углавном преко река, уђе од четири до 12 милиона тона пластичног отпада.

У помоћ ових дана стиже и вештачка интелигенција.

Тако би нова генерација робота ,,Jellyfishbot“ могла овај проблем да ублажи, будући да се „храни“ управо отпадним материјама.

Роботи су настали у компанији IADYS, а дизајнирани су тако да уклањају отпад из воде. Већ се тестирају у петнаест француских лука, ускоро стижу и у друге делове Европе, а потом и у Азију.

,,Jellyfishbot“ може да плута, а велики је колико и просечан путнички кофер. Отпад сакупља уз помоћ велике мреже, а може да се увлачи и у узане пролазе и простор између бродова.

Отпад се највише задржава у бродским пристаништима, па су овакви „водени усисивачи“ драгоцени у чишћењу таквих простора. На тај начин се спречава да се штетне материје шире даље, што је важна мера у заштити мора и океана, у којима годишње заврше велике количине пластике и других материјала који у водама остају годинама, чак и вековима.

Како функционише и колико годишње приходује Бечки стартап за рециклажу електронског отпада прочитајте ОВДЕ.

 

Преузмите андроид апликацију.