Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Свечаном академијом обележено навечерје празника Ђурђиц – славе Града (ФОТО)

Данас је, поводом славе Града Новог Сада, у Српском народном позоришту одржана Свечана академија.
Фото: Градске инфо

Догађај је почео у 19 часова, а сви окупљени могли су уживати у свечаном програму који се одигравао на сцени Јован Ђорђевић.

Слава нашег града је празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија и пренос моштију Светог Георгија у тај храм, или како је у народу познатији овај празник, Ђурђиц.

Вечерашњи догађај одржан је у склопу навечерја градске славе, а иза огранизације ове свечаности налази се Црквена општина новосадска.

Фото: Градске инфо

Свечаност је уприличило неколико хорова, богат културно уметнички програм, али и традиционална свечана беседа посвећена празнику коју је ове године беседио професор др Борис Стојковски.

Хор Свети Јован Дамаскин, Свети Јован Крститељ и Дечији хор Црквене општине новосадске у потпуности су учинили овогодишњу свечану академију посебном.

Ипак, поред навечерја којем смо имали прилику да присуствујемо, сутра ће у Саборном Храму Светог великомученика Георгија, у 9 часова бити служена и света архијерејска литургија.

Сутра ће се, такође, у 12 часова у Свечаној сали Градске куће обележити дан великог светца, када ће бити освештани колач и кољиво, а градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић, који је и данас присуствовао Свечаној академији, традиционално преломити славски колач.

Фото: Градске инфо
Ко је био Свети Георгије?

Ово је други празник који празнујемо овом великом свецу. Централни празник Светог Георгија прослављамо 6. маја. То је Ђурђевдан.

Свети Георгије рођен је у Кападокији, а одрастао је у Палестини. Већ у својој двадесетој години доспео је до чина трибуна у служби цара Диоклецијана.

Када је Диоклецијан започео прогон хришћана, Свети Георгије му се супротставио и открио му да је и он један од њих.

Након што га је цар осудио на смрт сечењем главе, Свети Ђорђе је 303. године страдао за веру.

У нашој фото галерији погледајте утиске са вечерашње Свечане академије:

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Zašto je Galerija Matice srpske umetničko i kulturno blago Srbije?

Преузмите андроид апликацију.