Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Свечано затварање манифестације „Дани Српске у Србији“ (ФОТО)

Синоћ је на сцени Јован Ђорђевић, Српског народног позоришта уз Етно групу „Траг“ и њихове специјалне госте групу „Београдски синдикат“, затворена манифестација „Дани Српске у Србији“.
Фото: Градске инфо

Манифестација која показује нераскивиду везу између Републике Српске и Републике Србије, одржава се већ девету годину за редом.

„Дани Српске у Србији“ је догађај који ради на очувању националних вредности, језика, културних знаменитости…

Манифестација је започета 22. септембра у Београду и прошла је кроз још десет градова у Србији, само са једним циљем, да се Република Српска представи у најлепшем светлу. Уз разноразне представе, концерте, дечије приредбе, они су то ове године и постигли.

Град Нови Сад је изабран као град који је затворио ову традиционалну манифестацију.

Фото: Градске инфо

Уз сјајан одзив публике, на бини су одржали говор Младен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине као и Жељка Цвијановић, председница Републике Српске, који су својим присуством увеличали овај догађај.

Етно група „Траг“ симболично долази из главног града Републике Српске, Бања Луке. Овај састав негује традиционалну музику Балкана.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

На репертоару су се нашле народне песме из Републике Српске, Црне Горе, Србије и Македоније. Ове песме су се, као део народног предања, вековима преносиле са колена на колено и живеле у народу. При томе, свака генерација и сваки појединац су у њих уносили део себе богатећи их и чинећи да остану увек једнако живе и лепе. Следећи трагове народног предања, група „Траг“ је у ове песме удахнула свој лични израз, као и дух нашег времена, оживљавајући их тиме, и остављајући, суштински непромењеним и увек народним, у аманет будућим генерацијама.

Концертом Етно групе „Траг“ званично се затворила манифестација „Дани Српске у Србији“, а на бини су им се придружили као гости, чувена група „Београдски синдикат“. Они су по први пут уживо извели њихову заједничку песму „Догодине у Призрену“, након више од три године колико ова песма и постоји.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Следеће године ова манифестација прославља своју прву деценију, у 2022. години, симболичној години за наш народ који обележава 30 година постојања Републике Српске.


Dešavanja u Novom Sadu u mesecu oktobru

Преузмите андроид апликацију.