Rizik od kupovine falsifikovanog maslinovog ulja izuzetno je visok zbog nedostatka ove namirnice na tržištu Evropske unije, objavila je slovenačka državna televizija.
Državni inspektorat ove zemlje je zbog toga najavio sveobuhvatnu kontrolu i analizu oko 30 vrsta maslinovog ulja koje se nudi tamošnjim kupcima. Kako je prenela ova televizija, prošle godine je Uprava za bezbednost hrane otkrila da je tek trećina od 34 uzeta uzorka maslinovog ulja bila bez greške, dok su u ostalim uzorcima potvrđene različite neusklađenosti koje zabrinjavaju.
„Mnogo je teško pronaći lažnjake, jer se mnogo novca ulaže u njihovu proizvodnju. Industrija ima velike resurse na raspolaganju, mnogo se novca ulaže u različite metode falsifikovanja ove namirnice, zbog čega ih je teško razlikovati na tržištu. Ali to ne znači da nisu falsifikati, daleko od toga“ rekla je Milena Bučar Miklavčić iz referentne laboratorije za maslinovo ulje u Izoli.
Ona je objasnila da se proizvodnja maslinovog ulja smatra jednom od najkrivotvorenijih, zbog čega se širom sveta razvijaju novi instrumenti za analize. Mediji prenose da trgovci i proizvođači pružaju pogrešne informacije o maslinovom ulju i da su te greške ponekad rezultat neznanja. Iz Instituta za maslinarstvo su to ilustrovali primerom sa etikete jedne flaše maslinovog ulja.
„Ovo su najčešće greške. Ne daju se podaci o proizvodima kako to propisuje zakon, slova su sitna, objašnjenja nečitka“ objasnila je Erika Bešter iz ovog instituta. Inače, laboratorija iz Izole zadužena je i za inspekcijski nadzor koji sprovodi Češka na tržištu maslinovog ulja.
Godišnje se proveri više od 20 uzoraka, a ni u Sloveniji, koja je i proizvođač ulja, broj uzoraka nije značajno veći.
Kada je reč o cenama ove namirnice, maslinovo ulje bi, prema prognozama, i ove godine moglo da poskupljuje. Ekstremne vrućine kojima je prošle godine bio izložen južni deo Evrope uzele su danak i na stablima maslina. Rod je već drugu godinu zaredom bio niži od očekivanog jer stabla ranije odbacuju svoje plodove.
Rezultat toga je rast cene maslinovog ulja. Španija, najveći svetski proizvođač maslinovog ulja, jedna je od regija najpogođenijih globalnim zagrevanjem, pokazuju istraživanja u ovom sektoru proizvodnje.
Temperature su već u aprilu prošle godine dostizale 40 stepeni Celzijusa, a maslinjaci u Italiji i Grčkoj takođe su patili zbog velikih vrućina. Stručnjaci za maslinarstvo su više puta isticali da će neminovno doći do smanjenja roda za 30 odsto u poređenju s petogodišnjim prosekom.
Preuzmite android aplikaciju.