Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Све тајне занатског пива: Зашто је домаћа радиност боља од индустрије?

У сусрет Новосадским данима пива који ће се одржати 3. и 4. новембра на Новосадском сајму покушали смо да сазнамо да ли наши суграђани фаворизују домаћу радиност или индустријске брендове.
Фото: Pixabay/rodrigosenag

Разлика између индустријских и занатских пива

На почетку су сва пива била занатска, а онда је индустрија у намери да повећа производњу утицала на уметност овог заната.

Све крафт пиваре у Србији следе немачки принцип у производњи пива (Reinheitsgebot) који датира из 1516. године –  а реч је о Наредби о чистоћи пива старој преко 500 година.

Овај принцип настанка налаже четири основна састојка: воду, квасц, јечмени слад и хмељ.

У индустријској производњи неретко се дешава да се јечмени слад замени кукурузном крупицом која је јефтинија, али и да се додају појачивачи укуса, енизими, боје, пивски адитиви итд…


Шта кажу Новосађани, а шта новосадске пивнице? 

Највише суграђана изјаснило се да воли, али ређе конзумира крафт пиво.

Михајло (19) рекао је за наш портал како, иако више воли укус занатских пива, због студентског живота много чешће пије ”Зајечарац” из лименке.

Јованка (47) каже да је за њу пиво – пиво, те да не примећује посебне разлике између ове или оне врсте. Једино је битно да се пије после недељног ручка.

Хелена и Хана (33), близнакиње су које смо затекли како у једној од познатих локалних пивница уживају у чаши великог црвеног пива.

”Црвено је најлепше крафт пиво које волимо да попијемо када се, и поред свих животних обавеза, успемо састати”, рекла је Хана, док је Хелена додала да нема навику да пије индустријска пива!

Код осталих саговорника одговори су били врло слични.  Сви су сагласни да чешће пију индустријске брендове, због велике распрострањености, али да када себе желе да почасте квалитетом, ипак посегну за неким од занатских пива.

Фото: Pixabay/harassevarg

Домаћини новосадских пивница рекли су нам да њихови гости највише конзумирају ИПУ, као пиво провереног укуса.  Уз ИПУ, Новосађани се интересују и за АПУ, али и за разне варијације пшеничних пива.

Наши саговорници истичу да је лепота у производњи пива у томе што ни једно пиво није исто и сваки занатлија са неким ситним детаљем свом производу даје свој лични печат.

Фото: Градске инфо

Новосадски дани пива

Новосађани ће на овогодишњој манифестацији моћи да уживају у великом избору занатских пива најразличитијих произвођача.

Као и претходних година, квалитетан музички програм је загарантован. Ове године за добар звук задужени су легендарна Ју група, Јурица Пађен и Аеродром, Црвена јабука и Миле Кекин.

Фото: Градске инфо

Šesti dan NOMUS-a počinje sa Simfonijskim orkestrom RTS-a

Преузмите андроид апликацију.