Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Све што треба да знате о ХПВ инфекцији

Да постоји вакцина против рака или полно преносивих болести, ви бисте се вакцинисали, зар не? Дакле, иако постоји једна ињекција која вас може спасити од те две несреће, мало њих одлучује да је прими. Зашто се жене плаше вакцина и како да се заштите од ХПВ-а?
Фото: Pixabay/HOerwin56

Као део примарне превенције ХПВ инфекције, постоје две вакцине, обе дизајниране да заштите од најчешћих високоризичних типова 16 и 18 који доводе до рака грлића материце. Вакцинација је ефикасна за људе који нису били у контакту са ХПВ-ом. За жене које су биле изложене ХПВ инфекцији, вакцина није у потпуности ефикасна.

Вакцина ће обезбедити заштиту искључиво од болести изазваних ХПВ типовима 6, 11, 16 и 18. Стога би вакцинисани и даље требало да имају адекватну заштиту од полно преносивих болести. Није доказано да вакцина има терапеутски ефекат и стога се не може користити за лечење рака грлића материце и других премалигних лезија или брадавица узрокованих ХПВ-ом.

И, наравно, као и код сваког лека или вакцине, неће сви који су вакцинисани бити потпуно заштићени. Сама вакцинација ни на који начин не може да замени редовни скрининг за рак грлића материце и Папа тест, тако да се и даље морају обављати редовни прегледи и Папа тестови.

Први пацијенти који су били вакцинисани биле су ћерке мајки које су лечене од премалигних лезија узрокованих ХПВ-ом. Односно, они који су имали неке од захвата, било биопсију или конизацију због абнормалних резултата Папа теста узрокованих ХПВ инфекцијом, и желелЕ су да од тога поштеде своје ћерке.

Може се очекивати да ће сама вакцинација заштитити од највише 70 процената случајева рака грлића материце и највише 95 процената свих случајева гениталних брадавица. Али, потребно је поново истаћи значај секундарне превенције, односно редовног скрининга – Папа теста јер ако постоје преинвазивне лезије, оне се могу на време идентификовати и адекватно лечити. Претпоставља се да би од трајне ХПВ инфекције до инвазивног карцинома требало да прође до седам година, што оставља довољно времена за превенцију и лечење. Дакле, рак грлића материце је болест од које данас ниједна жена не би смела да оболи, а камоли да умре.

Колики је ризик од развоја рака грлића материце ако имам ХПВ?

Заиста низако ако знате да имате ХПВ и ако се понашате одговорно. Захваљујући редовним Папа тестовима, број оболелих од рака грлића материце у последњих 30 година опао је за више од 50 одсто. „На овај начин се преканцерозне промене могу уочити на време и лечити како би се спречило да се претворе у рак.

А брадавице?

Већина људи има срећу да нема гениталне брадавице ако се инфицирају ХПВ-ом, али ако вам се то догоди, немојте очајавати  могу се уклонити неким лековима или хируршки.

Могу ли сазнати ко ме је заразио ХПВ-ом?

Не постоји ХПВ тест за мушкарце, а и да постоји тест не може показати да ли се жена заразила пре месец дана или пре две године. Дакле, тражење ко вам је пренео ХПВ нема неку велику сврху.

Да ли је ХПВ грозница?

Не. Грозница на уснама је узрокована вирусом херпеса и није повезана са ХПВ-ом.

Да ли ХПВ повећава ризик од других полно преносивих болести?

Промене у ћелијама изазване ХПВ-ом које оштећују ткиво вагине и грлића материце могу повећати ризик од инфекције ХИВ-ом.

Да кажем мом партнеру? Било би добро. И користите кондоме да се заштитите што је више могуће.

Могу ли да имам секс? Можете, ако вам гениталне брадавице нису избиле, што је ретко, али вас чини посебно заразним. Скоро сви ће добити ХПВ, али главна брига свих нас је да ХПВ не прерасте у рак.

Да ли ме кондоми штите?

Пошто се ХПВ преноси и преко коже, кондоми вам неће пружити 100% заштиту, али ће значајно смањити ризик.

Ако се заразим, да ли ћу заувек имати ХПВ?

Већина људи је победила инфекцију за годину или две, али још увек не знамо да ли је тада вирус заувек нестао или је ниво вируса толико опао да се не може открити.

Зато идите на редовне гинеколошке прегледе и Папа тест. Превентивни прегледи су најважнији и схватите то озбиљно.

ПРЕГЛЕДАЈ СЕ НЕКОМЕ СИ СВЕ НА СВЕТУ.

Oktobar, Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – Priča jedne od nas

Преузмите андроид апликацију.