Bamija se koristi u kuhinjama širom sveta, od Kariba do Kine. Jede se ukiseljena, pržena, pečena, kao sastojak supa i čorba, kao ulje i napitak. Zbog brojnih lekovitih svojstava, njena popularnost raste svuda, pa i kod nas.
Bamija pomaže u povećanju energije i smanjenju težine. Bamija nije povrće koje vam prvo pada na pamet u kontekstu zdrave hrane, ali bi vas bogatstvo vitamina i minerala i lekovita svojstva moglo uveriti da je uvrstite u jelovnik. Bogata je vitaminima A, C, E, K i B kompleksom, kao i mineralima kalcijumom, magnezijumom, cinkom, kalijumom i gvožđem. Ovo su samo neka od lekovitih svojstava bamije:
Pomaže protiv dijabetesa
Poslednjih godina prikupljeno je više dokaza o antidijabetičkim svojstvima bamije. Nekoliko laboratorijskih i studija na životinjama, uključujući indijskog Indijanaca 2011. godine, pokazalo je da bamija snažno snižava nivo glukoze u krvi. Kod dijabetičkih pacova koji su jeli prah od ljuske bamije između 14 i 28 dana, došlo je do smanjenja šećera u krvi. Takođe se pokazalo da voda od bamije pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. U Turskoj je konzumiranje vode u kojoj je bamija natopljena preko noći rasprostranjen prirodni lek za dijabetes.
Sprečava gastritis
Bakterija H. pilori inficira sluznicu želuca i izaziva zapaljen proces gastritisa, ali sastojci soka od bamije uništavaju ovu bakteriju. Deca uzrasta od dve do pet godina su najpodložnija infekciji H. pilori, pa je preporučljivo da redovno jedu bamiju.
Pomaže kod gubitka težine
Međunarodna studija sprovedena 2016. godine otkrila je da vlakna u bamiji poboljšavaju apsorpciju hrane u debelom crevu, podstiču peristaltiku i sprečavaju zatvor. Vlakna takođe povećavaju i produžavaju osećaj sitosti, pa se bamija može koristiti u nastojanju da se izgubi višak kilograma.
Smanjuje nivo holesterola
Istraživanje na Univerzitetu u Šangaju pronašlo je dokaze da bamija snižava ukupan holesterol. Gojazni miševi hranjeni ekstraktom bamije imali su niži holesterol i šećer u krvi na kraju studije. Lekari su ovaj efekat pripisali izokvercetinu, kvercetinu i njegovim vlaknima.
Štiti od demencije
Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima sadržanim u njenim semenkama i ljusci, bamija smanjuje rizik od razvoja demencije i drugih degenerativnih bolesti povezanih sa oksidativnim stresom.
Povećava nivo energije
Brojna istraživanja su pokazala da bamija pomaže u ublažavanju umora. Jedna kineska studija pokazala je da visoki nivoi antioksidanata smanjuju umor mišića. Miševi koji su jeli ekstrakt bamije dobili su brzinu tokom studije i postigli bolja vremena u poređenju sa kontrolnom grupom. Niži nivoi mlečne kiseline su izmereni kod miševa koji su dobili ekstrakt bamije.
Štiti zdravlje jetre
Bamija smanjuje rizik od oboljenja jetre, organa odgovornog za čišćenje tela. U jednoj studiji na životinjama, oralna primena bamije uspešno je zaustavila veštački izazvanu bolest jetre kod pacova. Lekoviti efekti bamije na jetru potiču od njenih antioksidativnih svojstava.
Uklanja višak triglicerida u krvi
Studija sprovedena u Kini pokazala je efikasnost bamije protiv hipertrigliceridemije. Ova bolest je uzrokovana trigliceridima u krvi i doprinosi otvrdnjavanju arterija i razvoju kardiovaskularnih bolesti.
Uništava ćelije raka dojke
U jednoj studiji, lektin, aktivni sastojak bamije stimulisao je samouništenje ćelija raka dojke, bolest koja pogađa oko 12% žena. Rast tumorskih ćelija je smanjen za 63% zahvaljujući pomenutom sastojku bamije.
Preuzmite android aplikaciju.