Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Све о топлотном удару: Ово су знаци на које одмах треба реаговати

Топлотни удар настаје када тело више није у стању да се охлади и телесна температура особе постаје опасно висока због дугог времена изложености директној сунчевој светлости.
Фото: Unsplash/Jeremy Bezanger

Србију ових дана прате изузетно високе темепературе, због чега је веома важно да обратите пажњу на знаке топлотног удара, топлотног осипа и топлотне исцрпљености. У налету топлотног таласа добро је да знате симптоме удара, како да се ефикасно и брзо расхладите и шта да учините у крајне хитним случајевима.

Шта је топлотни удар и који су симптоми?

Топлотни удар настаје када тело више није у стању да се охлади и телесна температура особе постаје опасно висока због дугог времена изложености директној сунчевој светлости.

Уобичајени симптоми укључују конфузија, измењено стање свести, нејасан говор, незнојење – знак дехидратације, губитак свести, врела сува кожа или обилно знојење, нападе мучнине или повраћање, веома високу темепературу тела, вртоглавицу или главобоља и брз и јак пулс.

Када дође до топлотног удара, телесна температура може да порасте и на 41 степен и више у року од 10 до 15 минута. Топлотни удар може изазвати трајни инвалидитет или смрт ако особа не добије хитну помоћ.

Помоћ вам је неопходна ако се лоше осећате и након 30 минута одмора на хладном месту и пошто сте попили много воде, ако се не знојите чак и када вам је превише вруће или вам је температура од 40 степени Целзијуса или више, осећате се збуњено.

Фото: Unsplash/Marvin Meyer

Ако су симптоми тежи и укључују брзо дисање или кратак дах, имате напад или губитак свести или пак не реагује – одмах треба позвати помоћ и особу превести у болницу.

Да би се спречио топлотни удар, саветују се методе које ће спречити дехидратацију и помоћи вашем телу да се охлади.

То подразумева да пијете доста хладних пића, посебно ако вежбате. Купајте се или туширајте у хладним водама. Носите светлу, широку одећу. Прскајте се водом преко коже или одеће. Избегавајте сунце између 11 и 15 часова.

Избегавајте алкохол.

Такође је важно да посебно обратите пажњу на децу, старије особе и људе са хроничним здравственим проблемима као што су дијабетес или проблеми са срцем, јер су они у већој опасности од топлотне исцрпљености или топлотног удара.

Топлотни удар може имати и крајње фазе као што су поремећаји стања свести, кома, епилептични напади…

Топлотни осип: Зашто настаје и како се лечи?

У екстремним врућинама, тело појачава производњу зноја. Осећај те влаге на кожи тренутно хлади, али што је још важније, како свака кап зноја испарава, са собом носи и мало топлоте. Због тога влажност може заправо да повећа ризик од прегревања.

Испаравање зноја се успорава када је ваздух већ засићен влагом и не може више да прими влагу. Ако се наше знојне жлезде зачепе, топла влага не може да дође до коже. Као резултат тога, кожа се упали, а може се појавити и топлотни осип са црвенилом коже и ситним пликовима, праћеним „бодљикавим“ осећајем.

Топлотни осип брзо избледи када се кожа охлади. Једина озбиљнија компликација која може да настане је ако је кожа негде оштећена. Топлотни осип углавном настаје када људи на високим температурама носе преуску одећу која задржава топлоту на површини коже и блокира поре.

Фото: Unsplash/Artem Beliaikin
Зато обавезно носите лагане прозрачне материјале у ужареним летњим данима.

Купајте се или туширајте у хладној води. Пијте пуно течности да бисте избегли дехидратацију.

Да бисте смирили свраб или пецкање, нанесите нешто хладно, на пример влажну крпу или лед (умотаног у кухињски пешкир) и до 20 минута тапкајте осип уместо да га чешете. И никако немојте да користите парфимисане гелове за туширање или крему.

Уколико осип потраје, потражите стручну медицинску помоћ.

Топлотна исцрпљеност: Шта је то?

Ако се деси да се исцрпите од топлоте, то обично није озбиљно стање уколико можете да се охладите у року од 30 минута. Али ако стање пређе у топлотни удар, треба га третирати као хитан случај.

Знаци топлотне исцрпљености укључују главобољу, вртоглавицу и конфузију. Ту је и губитак апетита и мучнина, претерано знојење и бледа, лепљива кожа.

Могући су грчеви у рукама, ногама и стомаку, као и убрзано дисање или убрзан пулс. Стање може да буде праћено високом температуром од 38 степени Целзујуса или више. И наравно, изразита жеђ.

Лекари истичу да су симптоми топлотне исцрпљености често исти код одраслих и код деце, иако деца могу да буду веома исцрпљена и поспана.
Фото: Unsplash/Lubomirkin

Ако неко показује знаке исцрпљености од топлоте, потребно је да га хитно охладите. Преместите особу на хладно место, нека легне и лагано подигните стопала, нека пије пуно воде или напитке за рехидратацију.

Непоходно је расхладити кожу – попрскајте особу хладном водом, привуците вентилатор, направите хладне облоге око пазуха, врата, за чело.

Погођена особа требало би да почне да се хлади и да се осећа боље у року од 30 минута.

И још једном, важно је да одржавате хидратацију и избегавате директну сунчеву светлост током подневних часова тренуцима и увек пратите званичне смернице како бисте били сигурни да ћете остати безбедни на екстремној врућини.

Ovo je poza u kojoj treba da spavate kako vam ne bi bilo vruće

Преузмите андроид апликацију.