Vinogradi u Srbiji i regionu puni su berača. Grožđe je dobro rodilo, pa se koristi lepo vreme da se obere i preradi u sve bolja srpska vina. Svake godine sade se novi čokoti i niču vinarije.
Porodica Stokić na svojih devet hektara neguje vinske sorte grožđa. Prekinuli smo ih u berbi „šardonea“, a dosta očekuju i od „morave“, „merloa“ i našeg „prokupca“.
„Očekujemo lep prinos. Šećer je 24 odsto. Očekujemo da bude bolje nego prošle godine. U pitanju je četvrta godina roda i očekujem dobar prinos i kvalitet“, navodi Dragiša Stokić, vinar.
Veoma složni su berači, a i prija je pomogala prijatelju u berbi.
„Samo kod ovakvog prijatelja koji zasluži, a prija je Vrcanka, pa da ne obrukam sortu i vrstu“, navodi Anđelka Josić iz Požarevca.
I u obližnjem Kisiljevu, nekada poznatom vinarskom selu, dosta se uzdaju u tradiciju, vinski, jezerski i seoski turizam, povratak mladih.
„Ovo je idealno mesto za postavljanje vinograda, imamo ružu vetrova imamo sunca od izlaska do zalaska, čak imamo i produžen odsjaj od Dunava, bar jedno dva sata“, navodi Draško Veličković, farmer iz Kisiljeva.
Radosav Jovanović iz Kisiljeva poziva mlade iz tog mesta da se vrate u svoj rodni kraj.
„Vratite se deco ima ovde prostora za sve i da se proizvodi i da se izvozi. Da nađu rešenja da budu u svom kraju u svom selu gde su rođeni, da tu žive i rade. Ima mesta za sve“, poziva mlade na povratak Jovanović.
Beračima kod braće Stokić ponuđena je domaća hrana, ali i mangulica na ražnju.
„Mangulica se pekla na nekih 500 metara od Ramske tvrđave, sam proces pečenja trajao je tri sata. Kombinacija belog vina i mangulice je nepogrešiva“, navodi Goran Radovanović, uzgajivač mangulica iz Kisiljeva.
Sve veći broj turista koji pohode Ramsku i Golubačku tvrđavu i Srebrno jezero šansa je za razvoj seoskog turizma. Meštani dosta očekuju i od naših ljudi i kapitala stečenog u Austriji i Italiji i veća ulaganja u vinograde, farme i voćnjake.
Preuzmite android aplikaciju.