Leblebija je mahunarka iz porodice pasulja, a odlikuje se orašastim ukusom i kremastom teksturom.
Lebnebija bi trebalo da bude na meniju svakog čoveka koji želi da se hrani zdravo jer sadrži 364 kalorije, 19 grama proteina i 17 grama vlakana na 100 grama.
Pored toga, slanutak sadrži mnogo gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i vitamina.
Zdravstvene prednosti leblebije:
Leblebija i dijabetes
Leblebija pomaže u kontroli šećera u krvi. Ima nizak glikemijski indeks što znači da telo polako apsorbuje i vari slanutak. Pored toga, sadrži amilozu, vrstu skroba koja se sporo vari. Zahvaljujući ovim svojstvima, pomaže u sprečavanju prebrzog porasta šećera u krvi i insulina, zbog čega je leblebija dobar za osobe sa dijabetesom.
Leblebija i varenje
Sadrži puno dijetetskih vlakana, posebno rastvorljivih vlakana koja se zovu rafinoza. Dobre bakterije u crevima razgrađuju rafinozu, što znači da debelo crevo može da je vari polako. Istraživanja su pokazala da veća konzumacija ove mahunarke može olakšati varenje i obezbediti redovno pražnjenje creva.
Leblebija i holesterol
Istraživanja su pokazala da leblebija u ishrani može pomoći u snižavanju holesterola smanjenjem ukupnog i lošeg (LDL) holesterola. Zahvaljujući ovoj osobini, konzumiranje leblebije smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Leblebija i rak
Leblebija čak može pomoći u smanjenju rizika od raka. Prilikom konzumiranja leblebije, ljudsko telo proizvodi butirat masne kiseline. Istraživanja su pokazala da ova masna kiselina pomaže u uklanjanju obolelih i umirućih ćelija, što može smanjiti rizik od raka debelog creva. Leblebija sadrži i druga jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka, kao što su likopen i saponin.
Leblebija i kosti
Leblebija, kao i druge mahunarke, sadrži kalcijum, magnezijum, vlakna i druge hranljive materije koje promovišu zdravlje kostiju. Međutim, sušenu leblebiju je potrebno natopiti i isprati pre konzumiranja kako bi se uklonile supstance koje se nazivaju fitati, a koje mogu da smanje apsorpciju kalcijuma.
Leblebija i mentalno zdravlje
Leblebija sadrži holin, hranljivu materiju koja pomaže u stvaranju hemikalija važnih za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića i druge aktivnosti mozga i nervnog sistema. Redovnim konzumiranjem možete poboljšati svoje mentalno zdravlje.
Kako pripremiti i konzumirati leblebiju?
Leblebiju možete koristiti u raznim salatama i ukusnim varivima ili pripremiti popularni namaz od leblebije – humus. Možete je kupiti već konzerviranu ili osušenu. Osušenu leblebiju ostaviti potopljen u vodu preko noći, zatim isprati i kuvati.
Preuzmite android aplikaciju.