Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Свакодневна конзумација паприке може утицати позитивно на ваше тело

Паприка је популарно поврће, а садржи бројне витамине и минерале који су потребни нашем организму. У последње време посебно су популарне црвене паприке, које су нешто слађе од зелене и жуте паприке, а садрже и скоро дупло веће дневне потребе за витамином Ц.
Фото: Pixabay/Anelka

Једна црвена паприка средње величине (119 грама) садржи 31 калорију, седам грама угљених хидрата, три грама дијеталних влакана, пет грама шећера, један грам протеина, пет милиграма натријума и 152 милиграма витамина Ц (190 одсто дневна Вредност). Међутим, шта се дешава када их једете свакодневно или неколико пута недељно?

Свакодневна конзумација паприке може утицати на ваше тело.

Паприке могу смањити упалу

Паприка је богата фитокемикалијама и хранљивим материјама које имају природна антиоксидативна и антиинфламаторна својства. Једињења присутна у паприци позитивно утичу на здравље смањујући упалу, а познато је да дуготрајна запаљења могу бити повезана са хроничним обољењима попут дијабетеса или срчаних обољења. Паприка садржи каротеноиде, зеаксантин и лутеин, који могу помоћи у заштити очију. Наиме, зеаксантин је антиоксиданс који се акумулира у делу ока који се зове макула и помаже у заштити од оштећења изазваних плавим светлом. Стога, једење паприке помаже у смањењу оштећења очију узрокованих изворима плаве светлости.

Јачају имуни систем

Према речима нутриционисте Кристи Вел, свакодневна конзумација паприке нуди низ хранљивих материја за наш имуни систем. Као што је већ речено, једна црвена паприка нуди скоро двоструко више дневних потреба за витамином Ц, а познато је да овај витамин помаже у борби против инфекција и других болести.

Штите здравље мозга

Једење паприке може помоћи да ваш мозак буде здрав и спречи губитак памћења. Једно истраживање је показало да флавоноиди, фенолне киселине и каротеноиди који се налазе у паприци могу спречити губитак памћења повезан са Алцхајмеровом болешћу.

Помоћ у варењу

Паприка је одличан извор влакана која нуди многе здравствене предности, укључујући боље варење, побољшање здравља срца и стабилне нивое енергије. Влакна су неопходна за одржавање здравља наших црева и целог система за варење, а помажу и у регулисању шећера и холестерола у крви.

Možete jesti krompir čak i ako ste na dijeti

Преузмите андроид апликацију.