Početna > Život i stil
Život i stil

Svaki put prekuvate jaja? Uz ovaj trik vam se to više neće dešavati!

Svako veliko jaje sadrži približno šest grama proteina, zajedno sa vitaminom D i holinom.
Foto: Pixabay/ ivabalk

Na sreću, osim što su veoma zdrava, jaja se mogu vrlo lako pripremiti na različite načine. Međutim, ako prekuvate jaja, mogli biste pokvariti sva ta ukusna jela.

Kuvanje jaja čini i belanca i žumanca čvrstim i uklanja sve preostale bakterije, kao što je salmonela, tokom procesa.

Međutim, prekuvana tvrdo kuvana jaja mogu da sadrže gvožđe sulfid, što dovodi do karakterističnog zelenog sjaja.

Sumpor u belancu reaguje sa gvožđem u žumancetu, pretvarajući ih u zelenu boju i formirajući gvožđe sulfid.

Međutim, nije opasno jesti zelena žumanca (a nema zabeleženih slučajeva da su prekuvana tvrdo kuvana jaja bilo kome štetila).

Ali prekuvana tvrdo kuvana jaja neće biti najukusnija ili najmirisnija opcija.

Ako želite da znate kada su tvrdo kuvana jaja prekuvana, obratite pažnju na tri glavna znaka: žumanca su zelena, jaja mirišu na sumpor i imaju gumenu teksturu.

Iako tačno vreme kuvanja tvrdo kuvanih jaja nije striktno definisano, generalno se preporučuje da se kuvaju 12 minuta, a zatim ostave u vrućoj vodi još 15 minuta.

Stavljanje tvrdo kuvanih jaja u ledenu vodu može pomoći u sprečavanju prekuvavanja.

Osim što sprečava da se jaja prekuvaju, ledena kupka bi trebalo da olakša ljuštenje.

Ako želite da znate da li je jaje sirovo ili tvrdo kuvano, samo ga okrenite – tvrdo kuvano jaje će se lako okrenuti, dok će se sirovo jaje ljuljati zbog tečnosti u ljusci.

Takođe, vredi napomenuti da prekuvana jaja mogu izgubiti neke od svojih hranljivih materija, poput gvožđa i proteina.

Što duže i na višoj temperaturi kuvate jaja, više hranljivih materija možete izgubiti.

Takođe napominje da određene metode kuvanja, uključujući prženje u tiganju, mogu dovesti do gotovog jela sa većim sadržajem holesterola.

Dakle, ako vas to brine kada jedete jaja, pazite da ih ne držite predugo na šporetu.

Ovakve čvarke još niste jeli: Ukus ovog ribljeg delikatesa će vas raspametiti (RECEPT)

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake