Početna > Život i stil
Život i stil

Svaki obrok može biti hranljiviji. Evo kako!

U stvari, rešenje je jednostavno, sve je u blagovremenom planiranju i u balansu.
Foto: Pixabay/silviarita

U današnje vreme, sa gustim rasporedom, teško je odlučiti se šta ćete kuvati, pa je zdrava ishrana pravi izazov. Otklanjamo dilemu kako se zdravo hraniti, jer postoje „trikovi” koji će vam uz malo discipline pomoći da poboljšate svakodnevnu ishranu.

Bilo bi dobro kada bismo svi našli dovoljno vremena za kvalitetne i hranljive obroke, ali smo često u žurbi, zatrpani poslom i svakodnevnim obavezama, što ne samo da nemamo vremena za kuvanje, već i preskačemo obroke.

Stručnjaci se slažu oko toga kako lako možemo poboljšati svoju ishranu, neki od saveta su predstavljeni u nastavku.

Kombinujte biljne izvore gvožđa sa vitaminom C

Ako ne želite da jedete meso, koje je odličan izvor gvožđa, postoje biljni izvori, uključujući obogaćene žitarice za doručak, hleb od celog zrna, lisnato povrće, tofu, pasulj i sočivo, kažu stručnjaci. Biljno gvožđe se slabo apsorbuje bez vitamina C. Zato kombinujte obogaćene žitarice sa bobičastim voćem, salatu od slanutka sa paradajzom i biberom i lisnato povrće sa limunovim sokom, a u zelenu salatu dodajte ostatke hladne testenine i krompira.

Uvek imajte bademe i kikiriki pri ruci

Stavite bademe i kikiriki u posudu na kuhinjskom stolu radi lakšeg pristupa. Bademi i kikiriki su odlična hrana, orašasti plodovi su izuzetno dobri za zdravlje, a svakako dobra zamena za slatkiše i grickalice poput čokolade i čipsa. Iako je svaki početak težak, vremenom će vam to preći u naviku i bademi i kikiriki će ići svuda sa vama!

Dopunite doručak borovnicama

Dodavanje borovnica u obroke je jedan od najukusnijih načina da povećate hranljive materije. Istraživanja pokazuju da borovnice potencijalno mogu povećati nivo serotonina, takozvanog „hormona sreće“, u mozgu i mogu smanjiti upalu uzrokovanu slobodnim radikalima. Najbolje vreme za konzumiranje je kada su sveže, ali ako ih stavite u zamrzivač, sigurno ih možete koristiti i koristiti tokom cele godine.

Pazite kako i koliko dugo kuvate povrće

Često, način na koji kuvate može biti jednako važan kao i ono što kuvate kada je u pitanju dobijanje najviše hranljivih sastojaka za svoj novac. Na primer, povrće koje se kuva na pari zadržava više hranljivih materija jer samo kuvanje obično dovodi do gubitka vitamina.

Ovih pet namirnica je dobro imati pri ruci ako se razbolite

Preuzmite android aplikaciju.