Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad Srbija

Sutra je delimično pomračenje sunca – da li ga, i kako, smete gledati?

Pomračenje sunca redovna je pojava i događa se kada mesec „stane“ ispred sunca, a dogodiće se sutra između 11.25 i 13.42 časa.
Foto: Unsplash/Bryan Goff

Jedna kalendarska godina ima minimalno 4 pomračenja, 2 solarna, i 2 lunarna. U godini maksimalno može biti 7 pomračenja, ali to se desilo davne 1982. godine i očekuje se 2038. godine.

Mnogi ljudi pričaju da nije bezbedno gledati direktno u pomračenje i to je tačno. Kao što ne smete gledati direktno u sunce, tako ne smete ni u njegovo pomračenje.

A kako onda smete gledati ovaj astrološki fenomen?

Potrebno je da imate neku vrstu filtera. To ne mogu biti obične sunčane naočare, ne može biti staklo pivske flaše, ne može biti ni obojena plastična flašica.

Foto: Unsplash/Solar Eclipse

Isto tako, ne morate spuštati roletne i izbegavati da izađete napolje, pogotovo pod delimičnim pomračenjem.

Prema podacima kojima raspolažu NASA i Američki oftamološki institut, potrebno je da koristite stakla ili plastične filtere sa posebnom namenom. Pravi filter prepoznaćete po oznaci „ISO 12312-2“, a poseduju ga i neke specijalne naočare.

Foto: Unsplash/Adam Smith
NASA ima i pravila gledanja pomračenja sunca, a ona su sledeća:
  • Ne gledajte direktno u sunce
  • Nemojte koristiti domaće filtere ili obične naočare za sunce, čak ni veoma tamne
  • Koristite posebne solarne filtere, kao što su naočare za pomračenje ili ručni solarni posmatrači, da vidite pomračenje
  • Čitajte i pratite uputstva za filtriranje i nadgledajte decu (dečije oči su osetljivije od očiju odraslih osoba)
  • U bilo kojoj fazi pomračenja, ne gledajte u sunce kroz kameru, teleskop, dvogled ili drugi optički uređaj i nikada ne koristite solarne filtere sa ovim uređajima, jer će ih koncentrisani sunčevi zraci oštetiti i mogu izazvati ozbiljne povrede oka
  • Pregledajte solarni filter pre upotrebe; ako je izgreban ili oštećen, bacite filter

Sutrašnje pomračenje je podsećamo, ipak, delimično, a Astronomsko društvo Novi Sad (ADNOS) organizuje njegovo posmatranje sa Petrovaradinske tvrđave u 11 časova, pa je to prava prilika da na bezbedan i pravi način vidite ovaj fenomen.

Posmatrajte sutrašnje delimično pomračenje Sunca sa Petrovaradinske tvrđave

Preuzmite android aplikaciju.