Свима је јасно да је доручак најважнији оброк у дану. Иако је ово мишљење све чешће предмет бројних дебата, неспорна је чињеница да правилан доручак са намирницама богатим витаминима, минералима. Као први оброк који једете да бисте започели дан, доручак надокнађује глукозу која је искоришћена преко ноћи, доприноси дневној потреби за калоријама и хранљивим материјама, а може чак и да промовише боље ментално и физичко здравље.
Ово је предлог нутрициониста портала „Eat this dont that”, да бисте се припремили за најпродуктивнији дан.
Овсена каша
Овсена каша има широк спектар хранљивих састојака који могу унапредити здравље и чак вам могу помоћи да имате бољи дан. Овас је извор растворљивих влакана, која могу помоћи у снижавању холестерола у крви, а такође је познат као сита намирница која ће вас дуго током дана држати без осећаја глади.
Јаја
Јаја су препуна протеина, здрава су, а укључивање јаја у доручак је један од начина да направите заситнији оброк који такође помаже у одржавању нивоа енергије. У ствари, једна студија је приметила да су појединци који су доручковали јаја имали мање проблема са глађу. Поред тога, јаја садрже лутеин, који је антиоксидант који помаже здрављу очију.
Шумско воће
Једна шоља бобичастог воћа обезбеђује мање од 100 калорија и око 4 до 8 грама влакана, у зависности од сорте. Ово чини бобичасто воће релативно нискокалоричном храном са импресивном вредношћу ситости због влакана. Што је још важније, бобице садрже разне фитонутријенте који штите мозак од менталног опадања, ниже телесне упале и чувају од рака.
Грчки јогурт
Грчки јогурт је веома практична намирница коју на разне начине можете додати свом доручку. Од класичног јогурта грчки се разликује по високом садржају протеина. Поред витамина и минерала, грчки јогурт садржи и пробиотике, здраве бактерије које живе у цревима и утичу на добру пробаву.
Тост од брашна од целог зрна
Још један извор влакана за доручак, хлеб од целог зрна, могао би да омогући да ваш доручак буде заситнији и да будете задовољни током целог јутра. Храна од целог зрна се спорије разлаже у телу, што доводи до постепенијег ослобађања шећера у крвоток. Ово такође може побољшати ниво глукозе у крви након оброка, што би заузврат могло подржати вашу енергију и расположење током дана.
Авокадо
Авокадо садржи здраве масти и протеине, одличан је извор калијума који помаже у одржавању равнотеже течности у телу и може помоћи у снижавању крвног притиска.
Nova studija sa Harvarda otkrila: Jelovnik koji produžava život
Преузмите андроид апликацију.