Почетна > Србија
Бизнис Србија

Суноко ће ове године произвести 275.000 тона шећера

Компанија Суноко, чланица МК Групе најавила је да ће ове године прерадити више од 1,9 милиона тона шећерне репе у сва три прерађивачка центра Сунока и произвести око 275.000 тона шећера.
Фото: Танјуг/ MK GROUP/SUNOKO/ SAŠA RAJAÈIÆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Суноко је саопштио да је већ започео кампању прераде шећерне репе.

Пећи у шећеранама у Пећинцима и Ковачици упаљене су прошле недеље, док се паљење пећи у Врбасу очекује током ове недеље, наводе из Сунока.

„Упркос рекородно високим температурама и дуготрајној суши, Суноко и ове године планира производњу близу 275.000 тона шећера. Ова количина подмирује потребе домаћег тржишта за шећером, а омогућава нам и извоз. Наши стратешки планови остају усмерени на повећање пласмана на ЦЕФТА и ЕУ тржишта, али за јачање позиције нето извоника шећера неопходни су високи приноси и квалитет у производњи шећерне репе, што се доводи у питање у сушним годинама као што је ова“, рекао је генерални директор Сунока Слободан Кошутић.

Како је рекао, у односу на друге ратарске културе, код шећерне репе очекују најмање смањење приноса.

„Али је улагање у системе за наводњавање дефинитивно приоритет и прави велику разлику кад је у питању приход по хектару који пољопривредни произвођачи могу да постигну. Наводњавање је стратешка тема за развој српског аграра, посебно имајући у виду последице климатских промена“, рекао је он.

Слободан Кошутић
Фото: Танјуг/ MK GROUP/SUNOKO/ MIŠA OBRADOVIÆ/ nr

Шећерна репа је ове године у Србији посејана на око 47.500 хектора, а Сунокове шећеране ће сировину прерађивати са око 33.400 хектара.

Пољопривредни произвођачи шећерне репе ове године сусрели су се са бројим изазовима, првенствено због изузетно неповољних климатских услова, који су посебно погодовали болестима листа.

Овогодишња кампања прераде шећерне репе почела је раније него претходних година и то због дугих сушних периода, што је за последицу имало значајно одбацивање листа и сушење корена шећерне репе.

Суноко и његов Истраживачко развојни центар континуирано пружају стручну помоћ и подршку својим партнерима, како би се што већа количина шећерне репе прерадила и сачувала од пропадања.

Подсећања ради, Суноко пружа најбоље услове уговарања производње шећерне репе својим кооперантима, а у септембру ће бити познати и услови уговарања за 2025. годину, наведено је у саопштењу.

Zahtevi za zakup zemljišta na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljišt

Преузмите андроид апликацију.