Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сунчева светлост има много позитивних ефеката на ваше здравље

Сунчева светлост је позната као најбољи природни извор витамина Д, који је људима потребан за одржавање здравих костију и зуба, и помаже у смањењу ризика од остеопорозе и прелома.
Фото: Pixabay/diego_torres

Међутим, постоје и други позитивни ефекти сунчеве светлости.

Сунчева светлост производи серотонин

Многи људи ће рећи да се осећају непродуктивно када је тмуран дан, али срећни и енергични када је сунчано.

То је због серотонина. Излагање сунчевој светлости може побољшати ваше расположење, смањити симптоме депресије и анксиозности и повећати осећај среће и благостања.

Сунчева светлост нам помаже да спавамо

Ако сте икада узимали мелатонин на спавање, размислите о јутарњем сунцу. Када су људи ујутру изложени сунчевој светлости, њихова ноћна производња мелатонина се јавља раније, а ноћу лакше заспију. Излагање сунчевој светлости помаже у регулисању циркадијанског ритма и смањује несаницу.

Сунчева светлост побољшава сексуално и репродуктивно здравље

Без обзира да ли желите да повећате свој либидо или да затрудните, витамин Д и сунчева светлост су неопходни за репродуктивно здравље. Излагање ултраљубичастом светлу повећава ниво тестостерона код мушкараца, а нивои витамина Д могу бити повезани са нивоима јајника и репродуктивних хормона код жена.

Сунчева светлост смањује упале

Сунчева светлост има антиинфламаторне ефекте на тело, што може помоћи у смањењу ризика од хроничних инфламаторних болести као што су артритис и астма. Редовно излагање сунчевој светлости повезано је са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести и дијабетеса.

Сунчева светлост побољшава одређена стања коже

Пошто сунчева светлост смањује укупну упалу, директна сунчева светлост такође може помоћи у смањењу упале на површини коже као што су стања као што су псоријаза, екцем или акне. Витамин Д произведен излагањем сунчевој светлости помаже у унапређењу способности коже да зацели.

Da li znate koje biljke možete posaditi u martu?

Преузмите андроид апликацију.