Почетна > Свет
Свет

Суд: Пенс мора да сведочи пред великом портом о разговорима са Трампом

Амерички Федерални суд пресудио је данас да бивши потпредседник САД Мајкл Пенс мора да сведочи пред великом поротом о разговорима које је водио са бившим председником САД Доналдом Трампом непосредно пред догађаје из 6. јануара 2021. године, када су Трампове присталице упале у Капитол.
Фото: Wikimedia Commons/Gage Skidmore

Како преноси Ројтерс, у пресуди се наводи да Пенс и даље може да одбије да одговара на питања у вези са његовим поступцима из тог периода, као и да Пенс има право да се жали на ту одлуку.

Си-Ен-Ен наводи да је оваква пресуда победа специјалног саветника Џека Смита, који је раније ове године позвао Пенса на сведочење и објављивање докумената.

Неколико дана након што су објављене вести о судском позиву Пенсу, он и његови саветници су наговестили да ће бивши потпредседник оспорити судски позив у складу са уставном клаузулом о говору или дебати, која штити посланике од одређених радњи за спровођење закона које су повезане са њиховим државничким дужностима.

“Борићу се против позива Бајденовог Министарства правде да се појавим пред великом поротом јер верујем да је то неуставно и без преседана“, рекао је тада Пенс.

Он је сугерисао да се уставна клаузула односи и на његове поступке из 2021. које тужилаштво истражује.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

Преузмите андроид апликацију.